• SEMINÁR pre mladých PREKLADATEĽOV

          • Dňa 19. januára dostala naša škola jedinečnú príležitosť - zúčastniť sa seminára pre mladých prekladateľov, ktorý zorganizovalo Generálne riaditeľstvo Európskej Komisie pre preklad v Bratislave. Zúčastnili sa ho vybrané slovenské školy na základe úspešných prekladov.
            Na toto podujatie sme vyslali Viktóriu Mrázkovú zo Septimy. "Seminár nás oboznámil s fungovaním Európskej Únie a priblížil nám povolanie prekladateľa, spôsob jeho práce, programy, ktoré majú prekladatelia k dispozícii či ako sa preklady kontrolujú," hovorí Viktória a pokračuje: "Tiež nám predstavili pracovné ponuky pre prekladateľov v Európskej Komisii, ktoré by sme mohli pri hľadaní práce v budúcnosti využiť. Bol to dobrý zážitok s množstvom užitočných informácií."
            V závere seminára sme boli milo prekvapení, lebo preklad Viki Mrázkovej sa dostal do užšieho výberu spomedzi ostatných a nakoniec bol vybraný ako jeden z najlepších! Gratulujeme, Viki!

          • OLYMPIÁDA V ANJ a NEJ - obvodné kolo

          • Dňa 17. januára 2018 našu školu reprezentovali v obvodnom kole olympiády v anglickom jazyku hneď dvaja študenti. Aj keď konkurencia bola silná, obstáli vynikajúco. Dávid Korečko (sexta) v kategórii 2A obsadil 1. miesto a Maroš Popovič zo septimy v kategóriu 2B získal 2. miesto.
            Dňa 18. januára 2018 reprezentoval našu školu v obvodnom kole olympiády v nemeckom jazyku Alex Kocper (kvinta) v kategórii 2A obsadil 1. miesto.
            Všetkým víťazom gratulujeme a držíme prsty do krajského kola!

          • Súťaž FIRST® LEGO® League

          • Chlapci z Kvarty a dievčatá zo Sekundy sa 10. januára 2018 zúčastnili súťaže FIRST® LEGO® League (FLL). V tejto robotickej súťaži nepracujú sami - komplikované úlohy riešia s pomocou robota. No robota-pomocníka si musia najprv navrhnúť, postaviť a naprogramovať a to v čase od vypísania úloh (zvyčajne august) do termínu konania súťaže (november-január). Ak sa táto prípravná fáza vydarí, robot im pomáha so súťažnou úlohou. Jej výsledky vhodným, najlepšie zábavným spôsobom prezentujú pred porotou. Takto súťaž simuluje reálny svet - žiaci pracujú ako tím každý rok na nových úlohách. Musia stihnúť daný termín a pracovať s použitím obmedzených zdrojov. Hoci sme sa FLL súťaže zúčastnili prvýkrát, vybojovali sme 9. miesto z 19-tich. V robotickej súťaži sme získali diplom za 3. miesto, čo účastníkov aj vedenie školy veľmi potešilo.