• STARMUS - stretnutie s najbystrejšími mozgami na svete

          • Dear starmus friends,

            Since its inception, starmus has brought together the world’s greatest scientific and artistic minds, aiming to inspire and educatethe next generation of explorers.

            Until now, we have interrogated the mysteries of the universe, looking outwards into Space.

            Now in Bratislava, starmus looks inwards, focusing our gaze on possibly the most amazing planet in the universe.

            as living beings, we are part of the cosmos. The very atoms in our bodies were forged in the birthing of the universe and in the deaths of stars. Now we and our parent planet face a critical moment, our fate intimately linked to our own activities. Starmus VII will take a timely look at the present state of the biosphere, and will examine the future prospects of our beautiful 'Blue Dot'.

            BRIAN MAY & GARIK ISRAELIAN, STARMUS CO-FOUNDERS

             

            Žiaci tímu D1 - Kvinta, Sexta, 1.G a 2.G pracovali od novembra 2023 do marca 2024 na súťažnom projekte "Poďme zmeniť svet", ktorého produktami sú Dneperská obývačka so špecifickými funkcionalitami. Náš projekt nepostúpil medzi päť najlepších projektových riešení, avšak žiaci zmenili svet našej školskej chodby a za to im patrí naše veľké uznanie.

            Odmenou za ich prácu bola ich návšteva na STARMUS4Schools: Spoločne meníme svet. Toto podujatie bolo súčasťou svetového festivalu vedy a umenia, STARMUS Earth, ktorý na Slovensko priniesla na Slovensko spoločnosť ESET.

            Program: 

            Dr. Jane Goodall

            Antropologička, primatologička a posolkyňa mieru OSN

            Chris Hadfield

            Astronaut, bývalý riaditeľ operácií NASA a autor

            Richard Marko

            Expert na informatiku a kybernetickú bezpečnosť a generálny riaditeľ spoločnosti ESET

            Orchester Slovenskej filharmónie s jedinečným koncertom modernej hudby.

            Jazyk podujatia: anglický

          • Demokracia nie je samozrejmosť!

          • Študenti sexty a septimy si to veľmi dobre uvedomujú, a preto si  13.05.2024 vyskúšali simulované voľby do Európskeho parlamentu, v ktorých využili priestor vyjadriť svoj hlas a spolupodieľať sa na vytváraní našej spoločnej budúcnosti. Zároveň  sa zapojili do simulovaného referenda o znižovaní volebného veku na 16 rokov.

          • Rozlúčka s maturantmi 2024

          • Milí naši maturanti,

            keby sme boli vo Vašom veku, chceli by sme byť Vašimi spolužiakmi. Osem rokov ste vytvárali kreatívne a dynamické prostredie.  Vždy ste hýbali našim svetom. Riešili ste aktivity aj nad rámec školy  a umožnili nám, spoznávať Vás ako ľudí. Prajeme Vám krásny rozlúčkový deň a veľa trpezlivosti cez akademický týždeň. Tešíme sa na Vaše maturitné odpovede. Ukážte nám, čo vo Vás je. 

          • Workshop o Európskom parlamente

          •  

            Dňa 7.5.2024 naše gymnázium navštívil Marco Németh - delegát Európskeho dialógu s mládežou, ktorý študentov sexty a septimy oboznámil s fungovaním EÚ a informoval ich o  nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu.Tento workshop je súčasťou našich príprav na simulované Študentské voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sextu a septimu čakajú na budúci týždeň. 

          • Šarišský hrad

          • V utorok dňa 30.4.2024 sa žiaci našej školy zo septimy a kvinty opäť zúčastnili v rámci blokovej výučby TSV výletu na Šarišský hrad. Vlakom sme sa dostali do Veľkého Šariša a odtiaľ už po vlastných na Šarišsky hrad. Na hrade si žiaci mohli poobzerať hradne stavby a okolie Šariša mali ako na placke čomu dopomohlo aj krásne počasie. Tešíme sa aj nabudúce.

          • Príma pizza

          • ...keď súťaživý duch prinesie chutnú odmenu. Dnes si žiaci triedy príma prevzali svoju cenu, ktorú vyhrali v  súťaži študentskej rady "Najkrajšia výzdoba a najnápaditejšie masky". Primania boli skvelí, atmosféra nezabudnuteľná a pizza úžasná. Ďakujeme

          • Študentský coworking - robíme dobré skutky

          • Naša škola bola úspešná v grantovom programe mestskej časti Košice nad Jazerom a získala finančné prostriedky na ďalšie zlepšenie ekosystému, v ktorom trávime značnú časť dňa. Cieľom nášho projektu o.i. je dokončovanie zelených záhonov vo verejnom priestore pred Súkromným gymnáziom a zlepšovanie kvality ovzdušia prostredníctvom zvyšovania listovej plochy. Žiaci Sexty a 2.G dňa 30.04.2024 boli v záhradníctve nakúpiť nové rastliny, ktoré vysadia do nimi upraveného  priestoru.  V záhradníctve nás už poznajú a znovu sa žiakom dostalo uznania za ich dobrovoľnícku prácu v prospech komunity. 

          • Pytagoriáda 2024

          • Žiaci prímy a sekundy Samuel Brotka, Aleš Hlaváč a Jozef Michalec, reprezentovali našu školu na okresnom kole Pytagoriády. Samko sa stal úspešným riešiteľom a obsadil krásne 10-te miesto vo svojej kategórii. Srdečne blahoželáme

          • Zber papiera

          • Zamerajme sa na MODRÚ farbu a zapojme sa do ZBERU PAPIERA, ktorý sa na našej škole uskutoční na budúci týždeň (29. 04. – 03. 05.) denne okrem stredy pred vyučovaním od:  7:30 do 8:00 hod ako aj popoludní v čase 14:00 – 15:30 hod.

            Váš príspevok môžete odovzdať v priestoroch spojovacej chodby smerujúcej k telocvičniam.

          • Študentská rada

          • Žiaci Sexty a 2.G vytvorili a odovzdali Antiskúšací a antipísomkový certifikát žiakom tercie. Certifikát terciánov oprávňuje použiť ho ako trieda len práve v jeden deň, s platnosťou do 30.06.2024. Terciánom prajeme dobré tímové rouhodnutie

          • Súťaž v pestovaní redkvičiek vo vnútornom prostredí triedy

          • Súťaž v pestovaní redkvičiek v netradičných mesiacoch a za neštandardných svetelných podmienok a najvyššiu  výťažnosť z vedierok získali:

            kategória 1-4: TERCIA

            kategória 5-7: KVINTA/1.G

            Obe triedy získajú v priebehu tohto týždňa od žiakov Sexta/2.G Antiskúšací a antipísomkový certifikát, ktorý môžu použiť ako imunitu celej triedy práve v jednom dni pred ústnym skúšaním a písomkami. Platnosť certifikátu je do 30.06.2024.

             

          • Krajské kolo - Dejepisná olympiáda

          • V piatok 19.4. 2024 na pôde Filozofickej fakulty UPJŠ Košice prebiehalo krajské kolo dejepisnej olympiády. Súťaž spočívala vo vypracovaní testu zameraného na komplexné znalosti histórie a obhajoby práce napísanej na určenú tému. Témou bola : Migrácia - ,, svet v pohybe ". Našu školu reprezentovala Nataša Kovalčíková, študentka kvinty. Vo svojej práci opísala život nemeckej menšiny na Spiši a jej nemalú úlohu, ktorú zohrala pri rozvoji tohto regiónu. Nataša úspešne svoju prácu prezentovala a bravúrne zvládla aj test. Natašine umiestnenie si veľmi vážime aj preto, že v tejto súťaži nie sú vekové kategórie a žiak musí zvládnuť učivo celého gymnázia. V náročnej konkurencii získala 3. miesto a k  dosiahnutému úspechu jej srdečne blahoželáme.

          • Deň narcisov 2024 - rozvoj dobrovoľníctva a solidarity

          • Naša škola sa aj tento  rok rozhodla podporiť zbierku organizovanú „Ligou  proti rakovine".  Žiaci  kvinty  sa 18.4.2024  stali dobrovoľníkmi a  podporili túto krásnu myšlienku. Liga proti rakovine SR je charitatívna organizácia so zameraním na pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám bez ohľadu na vek a onkologickú diagnózu. ". Sme rady, že aj my sme mohli byť súčasťou tohto veľkého výnimočného projektu.

          • Naši žiaci spojili príjemné s užitočným - rozvoj športového ducha a dobrovoľníctva

          • V sobotu dňa 20.4.2024 sa žiaci našej školy zo septimy a oktávy opäť zúčastnili v rámci blokovej výučby výletu do Slovenského krásu. Naša trasa nabrala reálne kontúry a nepokazilo ju ani počasie. Vlakom sme sa dostali do Turne nad Bodvou a odtiaľ už po vlastných na Turniansky hrad. Popri turistike sme pomohli aj dobrej a správnej veci, keď sme sa všetci zapojili do vynášky stavebného materiálu na hrad. Odtiaľto sme si to peši namierili na Hájske vodopády. V rámci prechádzky sme “zablúdili” do dediny Háj, kde sme si nemohli nechať újsť pohľad na sochu anjela, ktorou je táto dedina preslávená. Socha “hájskeho” anjela bola použitá v americkom filme - Za nepriateľskú líniou. Bol to príjemne strávený deň, v príjemnom prostredí. Tešíme sa aj nabudúce.

          • Matematická olympiáda - Príma a Sekunda

          • Žiaci Samuel Brotka a Aleš Hlaváč z prímy, Jozef Michalec, Maroš Antolík a Oliver Špilár zo sekundy sa v tomto šk.roku pustili do boja s úlohami matematickej olympiády. Prebojovali sa z domáceho do školského kola, zo školského do okresného kola. Úlohy v okresnom kole boli náročné, avšak Samko Brotka a Jožko Michalec dokázali byť úspešnými riešiteľmi aj v tomto kole a umiestnili sa na krásnom 6.tom mieste. Chlapcom srdečne blahoželáme a tešíme sa, že robia dobré meno škole.

             

             

             

          • Divadlo Jonáša Záborského - ŤAPÁKOVCI

          • 15.04.2024 žiaci Kvinty - Septimy navštívili prešovské divadlo  Jonáša Záborského, aby zhliadli veselohru Ťapákovci, ktorú  na motívy novely Boženy Slančíkovej Timravy napísal Silvester Lavrík.

            Malý svet lenivej ťapákovskej rodiny prevráti Iľa a jej nové móresy. Koľko lenivosti sa zmestí do jednej rodiny, koľko nelásky sa dá uniesť, koľko vlastného smútku prehryznúť, koľko oviec rozumne nakúpiť a koľko modlitieb vyprosiť aj pre Anču Zmiju? Známe postavy jednej z najznámejších noviel Ťapákovci sa vrátili na prešovské javisko po viac ako 35 rokoch a teraz v netradičnej novej úprave.