• Septima pre Prímu - Rozbor vody/farby nám umožňujú vidieť

          • 24.09.2021 naši septimáni prakticky ukázali prímanom akými spôsobmi je možné určiť kvalitatívny rozbor vody. Zmena farby je spjená s priebehom chemickej reakcie. Farebná zmena nám umožňuje globálne vidieť, ako sa atómy prostredníctvom elektrónov popreskupujú. 

          • Ponuka krúžkovej činnosti 2021/22

          • Milí študenti, naša ponuka krúžkov v tomto šk.roku je:

            Utorok:

            15:30 - 17:30, Športovo-turistický krúžok  

            13:30 - 15:00, Spevácky krúžok 

            14:00 - 15:30  Webstránky pre pokročilých a inak (Kvarta a Kvinta)

             

            Streda:

            14:00 - 15:30, Fotografický krúžok 

            14:00 - 15:30, Základy tvorby webstránok (Príma a Sekunda)       

             

            Štvrtok:

            14:00 - 15:30, Dneperské kočky (Príma - Tercia)

             

            Študenti, pokiaľ ste si vybrali z našej ponuky, nahlásite Váš záujem vašim triednym učiteľom, do konca týždňa

                               

             

                                                                                                                                                                                                                                                         

             

          • Povinnosť prekrytia horných ciest dýchacích, od 13.09.2021

          • Povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest od 13.09.2021

            Výnimky pri nosení respirátora tvoria o.i.:

            - žiaci v škole alebo v školskom zariadení,

            - pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu, 

            Povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest upravuje aktuálne platná vyhláška ÚVZSR, ktorá je

            dostupná na tomto linku

          • Riaditeľské voľno - 14.09.2021

          • Riaditeľka Súkromného gymnázia Dneperská 1 oznamuje, že v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. § 150 ods. 5 o výchove a vzdelávaní udeľuje študentom Prímy- Oktávy mimoriadne riaditeľské voľno na deň 14. 9. 2021 (utorok) z organizačných dôvodov. Riadne vyučovanie bude pokračovať vo štvrtok 16. 9. 2021.

            RNDr.M.Melišová-Čugová, riaditeľka školy

          • Pokyny pre stravníkov ŠJ na šk.rok 2021/22

          •  

            Z dôvodu opatrení ministerstva školstva sa neodporúča zhromažďovanie a premiešavanie skupín žiakov, preto Vás prosíme o spoluprácu pri zápise do ŠJ. V prílohe textu je  zápisný lístok, ktorý je potrebné vytlačiť, vyplniť, podpísať zákonným zástupcom a doručiť do ŠJ. Na stravu budete prihlásení, len na základe vypisaného zápisného lístka.

             

            Odhlasovanie zo stravy je možné tromi rôznymi spôsobmi:  cez EduPage alebo telefonicky alebo osobne v ŠJ maximálne do 8.00 hod. ráno.

            Výška stravného je zasielaná na email, ktorý uvediete v zápisnom lístku.

            Každý stravník má pridelený VS. Je veľmi dôležité, aby ste ho uvádzali pri platbe cez IB.

            Výška poplatkov za stravu:       

            - PRIMA  -    KVARTA  :  1,30€                                                          

            -  KVINTA  -   OKTÁVA:  1,41€

             

            Čipové karty: Každý stravník v našej školskej jedálni je povinný, si zakúpiť čipovú kartu.

            Čipová karta bude stravníkovi vydaná po zaplatení poplatku 3,50€. Čipová karta je platná po celú dobu stravovania.

            V prípade akýchkoľvek nejasností neváhajte kontaktovať školskú jedáleň.

            Kontakt ŠJ:     tel.č.  055/674 36 31                         

            mail: szssjdneperska@gmail.com

             

             

          • Slávnostné otvorenie šk.roka 2021/22

          • Vážení rodičia, milí žiaci, pozývame Vás slávnostne otvoriť nový školský rok dňa 02.09.2021 takto:

            Žiaci a rodičia Prímy - 02.09.2021 o 9:00 v Kultúrnom stredisku Jazero,  Spišské námestie 1, 040 12 Košice,

            Žiaci Sekundy - Oktávy - 02.09.2021 o 10:00 vo svojich triedach v našej škole

          • Samotesty pre žiakov

          • Ministerstvo školstva na začiatku školského roka poskytne antigénové samotesty na domáce použitie tým žiakom školy, ktorých rodičia prejavia záujem o takýto druh samotestov, za účelom udržania bezpečného prostredia v školách. Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, pokiaľ ich rodičia o ne prejavia záujem. Vo všetkých prípadoch je testovanie domácimi antigénovými samotestami dobrovoľné a bezplatné. Každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane 1 balenie, ktoré obsahuje 25 ks testov a odberových tyčiniek na domáce samotestovanie. Pokiaľ sa rodič rozhodne využiť možnosť domáceho antigénového samotestovania, odporúčame ho realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy alebo v prípade, že žiak prejavuje niektorý z príznakov ochorenia COVID-19. Záujem o samotesty vyjadríte prostredníctvom prihlásenia v systéme Edupage. Prihlasovanie je dostupné od 23.08. do 25.08. 2021 do 23:50 h. 

          • Sexta pre tretiakov o vode

          • V rámci projektu MČ Košice nad Jazerom naši študenti pracovali s témou "Voda". Súčasťou projektu boli aj porovnávacie analýzy vlastných vzoriek vody a zisťovanie množstva vápenatých, horečnatých katiónov, chloridových aniónov a celkové pH. 28.06.2021 naučili žiaci sexty žiakov 3.A, 3.B a 3.C ako odmerať kvalitu vody vo vlastných vzorkách. Sextáni si tretiakov rozdelili do menších skupín, aby im mohli odpovedať na ich všetečné otázky. Tretiaci sami a pod dozorom sextánov realizovali úspešne merania.

          • Naši bývalí študenti sa k nám radi vracajú a my ich s láskou vidíme medzi nami

          • Stretnutia z reálneho života sú pre našich študentov vždy osožné. V týchto dňoch sme medzi nami hrdo prijali troch našich bývalých študentov, ktorí nám priniesli zaujímavé informácie z odborov v ktorých pracujú. Sme veľmi radi a ďakujeme im, že si aj napriek vysokej pracovnej vyťaženosti našli na nás čas: MUDr.Jakub Gazda FNsP Košice, Mgr.Denis Dostal Medical Science Liaison at Novartis Košice,  Milan Marčák študent University of Applied Sciences, Holandsko

          • Postúpili sme do celosvetového kola robotickej súťaže

          • Dneperský "Dream team" G4+2 to po štyroch rokoch dokázal !!! Vďaka 2. miestu v celoslovenskom kole medzinárodnej technologickej súťaže FIRST® LEGO® League Challenge si vybojoval postup do celosvetového kola tejto robotickej súťaže. To sa bude toho roku konať trochu netradične - virtuálne v dňoch 24.-27.06.2021 v Grécku. Sme na VÁS všetci nesmierne hrdí a budúci týždeň veľmi držíme palce;)

          • Kvarta - stretnutie s odborníčkou z oblasti prevencie

          • Kvarta dnes absolvovala preventívne stretnutie s npor. Ing. Emíliou GLOVČÍKOVOU, špecialistkou  zo Skupiny prevencie vnútorného oddelenia na OR PZ v Košiciach. Cieľom dnešného stretntia bolo uvedomiť si vzťah medzi šikanou a kyberšikanou, naučiť sa chrániť vlastnú identitu, uvedomiť si trestno-právnu zodpovednosť a v žiadnom prípade nevnímať virtuálny priestor, ako priestor anonymný, v ktorom je všetko dovolené. Zistili sme, že nikdy nesmieme zdieľať, posielať elektronickou poštou akékoľvek naše citlivé údaje.

             

          • Cyber Security s odborníčkou z praxe

          • Cyklus prednášok s odborníkmi z praxe. pokračoval 14.06.2021 na stretnutí tercie, kvarty a sexty s odborníčkou z marketingovej agentúry Promiseo v Košiciach, ktorá nám vysvetlila spôsoby ako sa chrániť pre online zlodejmi a tiež princíp dvojfaktorovej autentifikácie, ktorá zvyšuje bezpečnosť našich účtov.

          • Online marketing s odborníkom z praxe

          • Dnes mali tercia, kvarta a kvinta prednášku k téme online marketing.

            Online marketing, internetový marketing alebo aj web marketing. To všetko sú synonymické pomenovania pre marketing, ktorý využíva virtuálny priestor k propagácii.  Digitálny marketing a online marketing nie je to isté. Väčšina kanálov digitálneho marketingu je spojená s online marketingom, no nejedná sa o rovnaký pojem. Rozdiel medzi digitálnym a online marketingom je v tom, že online marketing je súčasťou toho digitálneho.

            Predstavuje skupinu nástrojov a metód používaných na propagáciu značky, výrobkov a služieb prostredníctvom internetu. Cieľom je osloviť potenciálnych zákazníkov prostredníctvom kanálov, kde trávia čas napríklad čítaním, vyhľadávaním, nakupovaním alebo komunikovaním online.

            Na začiatku prednášky nám p. Igor Lakatoš predstavil firmu Promiseo v ktorej pracuje, povedal nám čomu sa táto firma venuje a aká je jeho úloha v tejto firme , potom sme si prebehli výhody a nevýhody reklám, povedali sme si na čo všetko slúži internetový prehliadač Google a vysvetlil nám ako fungujú súbory Cookies . Na konci hodiny sme si zahrali súťaž na stránke Kahoot, v ktorej sme mohli vyhrať rôzne ceny .

          • #dneperskekocky búrajú mýty o ženách v IT

          • Prišli, videli, zvíťazili ... Aj takto by sa dal opísať nedávny úspech skupinky dievčat z našej školy. Tím #dneperskekocky v podaní – Nataše Kovalčíkovej, Liliany Kolcunovej a Esther Šiňanskej - sa stal vo svojej vekovej kategórii celoslovenským víťazným tímom súťaže v programovaní ScratchMatch. V duchu myšlienky „Aby IT sektor už neprišiel ani o jednu šikovnú ženu“ súťaž od roku 2017 organizuje občianske združenie Aj Ty v  IT. Tento rok sa do nej zapojilo 92 dievčat a spolu poslalo 68 projektov. Naše „kočky“ odbornú porotu zaujali vlastnou počítačovou hrou zo sveta peňazí s názvom „PiggyBank“ vytvorenou v prostredí spomínaného programovacieho nástroja Scratch. K neuveriteľnému úspechu blaželáme a už teraz sa tešíme, na nové "ženské" IT nápady;)

          • Už cez víkend nás čaká celoslovenské finále

          • Vďaka celkovému 1. miestu v regionálnom kole medzinárodnej technologickej súťaže FIRST® LEGO® League Challenge ako jednej z troch divízií FIRST LEGO League čaká už tento víkend náš tím G4+2 v zložení: Matej, Mišo, Ondro, Naty, Lili, Esthi účasť v celoslovenskom finále.
            FIRST LEGO League vyzýva deti, aby mysleli ako vedci a technici. Počas každej sezóny tímy pracujú na inovačnom projekte, v ktorom je potrebné preskúmať a vyriešiť problém z praxe. Okrem toho sa deti učia budovať a programovať vlastného robota a potom vykonávať rôzne misie v súťaži robotov. Každý rok, FIRST LEGO League Challenge má inú výzvu. Témou tejto sezóny 2020-2021 je RePLAYSM.

            K zaslúženému víťazstvu tímu G4+2 blahoželáme a v sobotu veľmi DRŽÍME PALCE!!!

          • Na začiatku bola detská zvedavosť ...

          • Nevinná detská zvedavosť či skôr záľuba v rozoberaní hračiek ho časom priviedla až k navrhovaniu a výrobe dosiek plošných spojov a programovaniu mikrokontrólerov. Tak takto nejako by sa dala jednou vetou opísať cesta nášho septimána Michala Nováka k jeho tohtoročným úspechom v podobe 1. miesta v krajskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti v odbore Elektrotechnika, hardvér, mechatronika a úspešného absolvovania celoslovenského kola tejto súťaže. K dosiahnutým úspechom blahoželáme a už teraz sme zvedaví, s akým ďalším projektom nás o rok Miško prekvapí;)