• Rozvoj mediálnej gramotnosti, alebo Mirka s kvintou

          • Byť konštruktívne kritický a kriticky myslieť je neodmysliteľnou výbavou každého človeka úspešne zvládajúceho neustále rastúci nápor informácií z okolitého sveta. Ako sa v tejto spleti zorientovať a ako nepodľahnúť každodenným nástrahám vo forme rôznych zjednodušení – o tom mali v rámci dnešného online stretnutia možnosť uvažovať s nám už známou Mirkou Kuľkovou so startupového programu Starport aj žiaci Kvinty. Aktívnym prístupom dokázali, že sa už v čase dospievania zaradili medzi ľudí uvedomujúcich si dôležitosť objektívnych informácií a hľadania súvislostí medzi nimi. Médiá lákajúce jednoduchým vzbudzovaním emócií by v ich prípade určite nemali úspech. Ďakujeme za možnosť podnetnej a obohacujúcej diskusie.

          • Diskusia s Jánom Hrabčákom, zamestnancom firmy Google

          •  

            V stredu 18.11.2020 sme na on-line seminári z matematiky privítali pána Jána Hrabčáka, rodáka z Košíc, absolventa košického gymnázia aj košickej Technickej univerzity, ktorý je v súčasnosti zamestnaný vo firme Google. J.Hrabčák v prezentácii predstavil firmu Google, jej históriu, a popísal aj svoju cestu z Košíc cez pobočku Google v Írsku až do sídla firmy Google v Californii.

            Okrem informácií o samotnej firme či o technologickom vývoji za posledné roky sme sa dozvedeli aj o pracovných podmienkach zamestnancov a – čo študentov asi najviac zaujímalo – aj o tom, ako je možné stať sa zamestnancomfirmy Google. Množstvo informácií bolo doplnené odpoveďami na otázky - napr. o potrebnej úrovni angličtiny alebo o zmene ikôn v rôznych aplikáciách firmy Google v poslednom období.Mimochodom, on-line stretnutie sa uskutočnilo pomocou systému Google Meet.

            Účasť J.Hrabčáka na našej hodine môže byť silnou inšpiráciou, keď budúci maturant budú zvažovať, na ktorej vysokej škole by chceli pokračovať po skončení stredoškolského štúdia.

          • Ako nepodľahnúť nášmu mozgu, keď nás klame?

          • Sme obklopení množstvom informácií. Niekedy sú to fakty, inokedy sú to domnienky a názory. Ako máme rozpoznať manipulácie, prečo chceme poznať dôveryhodnosť zdrojov a musíme čítať texty analyticky? Študenti sexty sa 16.11.2020 zúčastnili on-line workshopu “Kritické myslenie a mediálna gramotnosť”, ktorý viedla Mirka Kuľková, doktorandka medzinárodných vzťahov na Karlovej Univerzite v Prahe. Mirka je aktívnou členkou košického startupového programu Starport (https://www.starport.sk/), ktorý vedie náš bývalý žiak Stanley Mácha. Cieľom programu je dlhodobo podporovať začínajúcich mladých podnikateľov a študentov, ktorých lokálne aktivity zdravo ovplyvňujú aj náš ekosystém.