• SlovakiaTech 2024

          • Dňa 25.09.2024 sa žiaci Sexty - Oktávy aktívne zúčastnili inovačno-technologickej konferencie SlovakiaTech. Hlavé témy konferencie boli HomeTech, CarTech, DigiTech a ClimateTech. prináša program plný inšpiratívnych prednášok, interaktívnych workshopov a zaujímavých panelových diskusií. Tento rok organizátori pripravili bohatý obsah, ktorý pokrýval aktuálne témy a trendy v oblasti technológií, inovácií a digitálnej transformácie.

          • Slávnostná ceremónia oceňovania bronz a striebro DofE 2024

          • Dňa 24.09.2024 prevzali naši žiaci bronzovú medailu DofE z rúk veľvyslanca  Spojeného kráľovstva na Slovensku Nigela Marcusa Baker, na slávnostnej ceremónii ocenených žiakov za košický kraj. Za ich prácu na vlastnom sebarozvoji sa oceneným poďakovali tiež Ing. Rastislav Trnka, predseda samosprávneho kraja a Ing.Jaroslav Polaček, primátor mesta Košice.

            Žiaci a žiačky, ktorí získali bronzovú medailu DofE 2024:

            Liliana Kolcunová

            Svitlana Volokitkina

            Nataša Kovalčíková

            Jiagui Sun

            Samuel Megyesi

            Arthur Petro

            Simona Kolouchová

            Darina Kolesárová

            Daniel Kočiš

            Šimon Doro

            Adam Iman

            Volodymyr Boiko

            Srdečne blahoželáme

             

          • Ponuka krúžkovej činnosti 2024/25

          • Vzdelávacie poukazy krúžkovej činnosti, odovzdajú záujemcovia triednym učiteľom, do 20.9.2024

             

            Konverzácia v nemeckom jazyku - Mgr.Andrea Chybová

            Cieľom krúžku je rozvíjanie komunikačných jazykových zručností a rozširovanie aktívnej slovnej zásoby prostredníctvom aktivít, ktoré zároveň podporujú tvorivosť žiakov. Využívané budú rôzne zdroje literatúry vrátane vzdelávacích internetových stránok. Vítaní sú aj žiaci, ktorí plánujú z nemeckého jazyka maturovať.

            Matematický krúžok – PaedDr. Tatiana Sokolská

            Matematický krúžok v školskom roku 2024/2025 bude hlavne pre žiakov triedy Sekunda. Bude slúžiť na dobratie učiva, prepočítanie príkladov, doladenie nejasností v jednotlivých témach. Cieľom bude naučiť sa učivo a upevniť ho na viacerých preriešených úlohách.

            IT Angličtina– PaedDr. Kolesárová Kováčová Andrea

            Krúžok je zameraný na rozvíjanie komunikačných zručností s cieľom osvojiť si slovnú zásobu pracovného prostredia a precvičovať simulované situácie, s ktorými sa potenciálny zamestnanec stretáva na pracovnej pôde.

            DofE1 - Mgr.Ivana Pliešovská

            DofE2 - Mgr.Ivana Šmelková

            DofE je rozvojový program pre každého vo veku 1 od 14rokov. Ak chce mladý človek získať významné ocenenie vojvodu z Edinburghu - DofE, musí na sebe vytrvalo pracovať 6-18 mesiacov a prekonať štyri výzvy. Rozvíjať svoj talent/ zručnosť, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu. Program plní na škole a svoje pokroky sleduje v online aplikácii a celú dobu ho podporuje mentor. Na záver získa medzinárodne uznávaný certifkát.

          • Vlny

          • Márna sláva, kedykoľvek na plátno vojdú okupačné tanky z augusta 1968, človeku sa samovoľne zviera hrdlo a zatínajú päste, či už sledujeme filmy Pelíšky, Rebelové alebo Dubček.

            V piatok 6.9.2024 sa študenti vyšších ročníkov nášho gymnázia  prostredníctvom filmu Vlny preniesli do 60. ych  rokov 20. Storočia. Do dní bezprostredne pred augustovou inváziou vojsk Varšavskej zmluvy.

            Prežívajúc skutočné životné osudy redaktorov Československého rozhlasu a obyvateľov Československa sa nielen oboznámili s priebehom týchto, pre našu krajinu, smutných udalostí, ale si aj  pripomenuli, aká dôležitá je pre človeka  sloboda názoru, sloboda slova a pravdivá informovanosť o dianí v spoločnosti.

            Film Vlny má hodnotenie čsfd 89% a je autorským dielom (réžia a scénar) J.Mádla, ktorý sa príprave filme venoval desať rokov.  Dej filmu majstrovsky zazanamenala kamera  vynikajúceho slovenského kameramana M.Žiarana. 

          • Kvalifikačná expedícia DofE 2024

          • Žiaci Kvinty - Septimy plnili v dňoch 03. - 04.09.2024 poslednú misiu kvalifikačných predpokladov na udelenie ocenení v rámci programu DofE. Aj napriek úpornej horúčave sme opäť niečo zistili:

            - v dvoch dňoch sme prešli spolu 19 km,

            - dokázali sme si pripraviť vlastné jedlo,

            - highligtom obeda boli určite pizze, ktoré Jiaqui a jej tím upiekol pre každého bez rozdielu príslušnosti k tímu priamo na ohni,

            - dievčatá v prírode pripravili vlastné kysnuté cesto a zistili, že aj napriek neprítomnému cukru, sa vytvorilo vďaka teplu, dostatočné množstvo oxidu uhličitého, potrebného pre jemné a nadýchané cesto,

            - na ohni si upiekli vlastný chlieb,

            - inžinieri a inžinierky vymysleli vychytávky, ktoré im nahradili všetky prístroje, ktoré v lese bežne nenájdeme,

            - Šimiho totem z júna 2024 sme našli nepoškodený a našli sme mu nové miesto,

            - žaba v noci narobí veľa hluku, ale koľko radosti prinesie Nataši a členom tímu,

            - srnka, ktorá si nás prišla obzrieť, neverila vlastným očiam, čo sa na jej území deje,

            - že slabika je v hre náročnejšia ako posledné písmeno,

            - že Palermo ak má viac rolí, potrebujeme ich štyrikrát zopakovať,

            - že zvukový signál sa prenáša rôznymi spôsobmi, ale istota je zo stanu do stanu, pokrikom,

            - že ste babulky naše krásne, do koča aj do voza - boli ste skvelí a držíme vám palce, aby obsah vašich denníkov prešiel schvaľovacím procesom - zaslúžite si to :)