• Testovanie 9 2021

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

            na základe rozhodnutia MŠ SR v súvislosti s termínmi rozhodujúcimi pre organizáciu školského roka, minister školstva SR rozhodol, že externé testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl a žiakov 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom v školskom roku 2020/2021 (Testovanie 9 2021) sa uskutoční:

            • v riadnom termíne 9. júna 2021 a v náhradnom termíne 24. júna 2021  z predmetov: matematika a slovenský jazyk a literatúra 
          • Učenie sa v prírode je trojrozmerné - príma

          • Dnes sme s primou na hodine matematiky upevnili učivo o výške, trojuholnikoch a ich výškach. Pomocou olovničky sme si ozrejmili vzťah výšky a kolmice. Následne sme v skupinách rysovali- nerysovali trojuholníky s výškami na chodník. Deti sa zabavili. Naučili sa ako gumovať kriedy na chodníku 

          • Učenie sa v prírode je trojrozmerné - sexta

          • Študenti sexty dnes absolvovali blok ANJ-CHE v prírode. Rozdelili sa na tri skupiny, Každá skupin pracovala s časťou odborného textu  k téme: Bol raz jeden život v čase pandémie, alebo čo sa deje v tele od vpichu vakcíny až po plnú imunitu proti covidu. Úlohou každej skupiny bolo pochopiť text, prezentovať obsah v logickej štruktúre, prezentovať logické procesy v anglickom jazyku a vytvoriť z prírodnín animáciu, resp. 3D vzdelávací plagát ako podklad k prezentáciám. V každom z nás, bez ohľadu na vek sa skrýva hravá duša. Každá skupina študentov prezentovala svoje úlohy s vlastným kreatívnym vkladom, všetky tímy spolupracovali a fantáziu využili naplno. Jednu tému pozorovali z rôznych uhlov pohľadu. Na záver nás chlapci prekvapili a rozosmiali. Spontánne vymysleli a predviedli divadelný skeč, v ktorom nám uvedené biochemické procesy zahrali. 

          • Učenie sa v prírode je trojrozmerné - tercia a kvarta

          • Dnešné vyučovanie sme rozložili do dvoch blokov. Prvé tri vyučovacie hodiny sme pracovali v škole. Ostatné hodiny sme sa učili v prírodnom areáli Nad jazerom. Študenti tercie a kvarty absolvovali  blokovú výučbu ANJ-DEJ. Vyučovanie vonku prináša mnoho podnetov nielen pre naše zmysly, ale rozvíja aj abstraktné myslenie. Dnešný deň bol pre nás pilotný. Po dlhom čase, ktorý sme trávili virtuálnym spájaním sa v rámci dištančnej výučby, budeme v stredy organizovať výučbu aj v škole, aj v prírode. Sme presvedčení, že spojenie so skutočným svetom nám umožní znova upevniť pocit zmysluplnosti vzdelávania. Svet za našimi oknami nie je len o striedaní ročných období. Je plný príbehov z dejín, fyziky, geografie, matematiky, biológie a chémie. A úplne dokonalé je, keď tieto príbehy vieme prerozprávať rôznymi jazykmi.

          • V nohách máme ďalšie kilometre

          • Dnes sme cez Oázu pokoja vyrazili na prieskum lesa, ktorý je medzi sídliskom Nad jazerom a údolím rieky Torysa. Po včerajšom daždi sme občas vhupli do blata, ale slniečko nad nami a občasné výhľady na Sady nad Torysou, Košickú Polianku, Vyšnú a Nižnú Hutku nám vylepšovali náladu. Do školy sme sa vrátili cez Krásnu nad Hornádom. V nohách máme ďalších (asi) 10 prírodných kilometrov.

          • Herifarma

          • V rámci odporúčaného adaptačného procesu mali aj starší žiaci  turistický pochod na ovčiu a koziu farmu Herifarmu. 

          • Turisticko-športový deň, alebo dostávame sa do formy

          • Návrat do školy je spojený aj s obnovovaním našich zručností a to nielen vo vedomostnej rovine. Dňa 28.04.2021 sme využili krásne počasie a v dvoch skupinách sme sa vybrali na túru, počas ktorej sme pozorovali prebúdzajúcu sa prírodu, navštívili sme konskú farmu a zahrali sme si športové hry. A hlavne sme sa rozprávali a rozprávali :) Každá skupina podľa veku prekonala inú vzdialenosť. Mladší žiaci v tento deň pokorili 7km. Starší žiaci 10km. V tejto aktivite budeme pokračovať aj budúci týždeň. Dneperská sa dostávy do formy a pracuje aj na svojej fyzičke.

          • ... aby Príma bola príma ;)

          • Novinka pre našich budúcich prvákov už dnes!

            Milí piataci, spolu s vašimi rodičmi máte už takmer za sebou neobyčajný školský rok. Učili ste sa sami na diaľku z domu, čo mohlo byť pre niektorých z vás náročné. 

            My na Dneperskej to vieme! Preto sme sa rozhodli, že žiakom v našej novej Príme (ako aj ich rodičom), uľahčíme prvý polrok u nás tým, že si spoločne zopakujeme učivo ich neobyčajného piateho ročníka. 

            Vážení rodičia, naša škola Vám pomôže! Spolu s učiteľmi si žiaci nielen zopakujú prebraté učivo základnej školy, ale aj dobehnú to zameškané:)

            "Dáme všetky strachy bokom a vykročíme správnym krokom."           

                                                     #DneperskaPrima2122

          • Dneperský online deň alebo Deň otvorených dverí 2021

          • Dnes sme tu v čase od 10:00 do 12:00 a od 14:00 do 16:00 len a len pre VÁS.

            Vysielanie ONLINE: DODneperska2021 VSTÚPTE 

             

            PROGRAM #DODneperska2021

            - Informácie o škole

            - Informácie pre uchádzačov o štúdium

            - Virtuálna prehliadka školy

             

            DNEPERSKÁ TELKA uvádza

            - Dôležitý je prvý krok

            - Dneperská je príležitosť pre VÁS

            - Dneperská je príležitosť pre NÁS 

            - Tak takto to vidíme MY;)

            - Vernie ver mi! (part I.) - študentský projekt na tému počítačovej bezpečnosti

             

            TECHNICKÉ ZABEZPEČENIE

            Online spojenie bude prebiehať prostredníctvom aplikácie Google Meet. Za týmto účelom je potrebné mať založený Google účet. Ten má vytvorený každý, kto používa napr. bezplatnú e-mailovú službu Google Mail (Gmail). Z toho dôvodu odporúčame každému, kto používa inú e-mailovú službu než gmail, zriadiť si e-mailovú schránku v aplikácii Google Mail (Gmail).

            deň konania ONLINE: DOD bude na stránke školy zverejnený odkaz pre VSTUP na DOD. Po kliknutí na tento odkaz, bude vstup umožnený všetkým, ktorí budú v tom čase na svojich počítačoch prihlásení vo svojich gmailových účtoch. Toto online spojenie je možné aj prostredníctvom mobilných telefónov, či tabletov, na ktorých je však potrebné vopred nainštalovať bezplatnú aplikáciu Google Meet z platformy Google Play. V prípade akýchkoľvek technických otázok Vám budeme v tento deň k dispozícii už od 09:00 na dodneperska@dneperska.sk.

          • Úprava školného

          • Vážení rodičia, 
            na základe rozhodnutia zriaďovateľa školy zo dňa 01.03.2021 sme ako škola, na znak vzájomnej podpory počas mimoriadnej celospoločenskej situácie v dôsledku šírenia respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19, pristúpili k úprave školného na aktuálny školský rok 2020/2021. Výška školného za I. polrok školského roka 2020/2021 ostáva nezmenená. Výška školného za II. polrok školského roka 2020/2021 sa znižuje na 100,- eur/polrok. V prípade, že už bolo školné za školský rok 2020/2021 uhradené v pôvodnej plnej výške, vzniknutý preplatok Vám bude automaticky započítaný do školného na ďalší školský rok. Akékoľvek neočakávané závažné životné situácie s dopadom na schopnosť hradiť školné je možné, tak ako doteraz, riešiť individuálne. V prípade ďalších otázok, či nezrovnalostí nás neváhajte kontaktovať mailom (madarova@dneperska.sk), či telefonicky (+421 907 456 599). Ďakujeme Vám za vzájomné pochopenie a podporu. #vasadneperska

          • Okresné kolo v Geografickej olympiáde

          • Začiatkom februára sa uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády, už tradične sa zapojili aj žiaci našej školy. Všetci súťažiaci z nášho gymnázia sú úspešní riešitelia. V kategórii E: Samuel Tomčo, Adam Vrba, Emily Semancová (Kvarta), v kategórii F: Liliana Kolcunová, Nataša Kovalčíková, Marcus Koterle (Sekunda).

            Postup do krajského kola z tretieho miesta si vybojoval Samuel Tomčo a Liliana Kolcunová. Srdečne blahoželáme

          • Diskusia so študentmi VUT v Brne

          • Dnes, 18.02.2021 zavitali medzi nás naši bývalí študenti Tánička Kohúteková, študentka Biomedicinskej techniky a bioinformatiky na fakulte elektrotechniky a komunikacnych technologii  a Dávid Tandlich, študent Chémie a technológie materiálov na Fakulte chemickej, obaja  z VUT v Brne (Vysoké učení technické). Porozprávali nám o svojich skúsenostiach z univerzitného štúdia a tiež o možnostiach pracovať v rôznych študentských spolkoch, ktoré sa spolupodieľajú na komplexnej príprave študentov.  Súčasťou ich štúdia  je aj program praxe, ktorú absolvujú povinne mimo školu, t.z. Tánička v nemocnici alebo v medicínskej firme a David vo výskumných laboratóriách konkrétnych výrobných firiem. Veľmi radi sme si tiež vypočuli, že nie sme sami v dištančnom štúdiu, a občas máme podobné pocity.  Niekedy sú chvíle, keď aj  vysokoškolským študentom sa veľmi nechce, ale podstatné je, že aj oni, aj my vieme, prečo študujeme a preto či chceme/nechceme, ideme ďalej a s radosťou. Z celého srdca im prajeme to najlepšie a tešíme sa, keď nám o pár rokov povedia, ako naložili so svojou budúcnosťou. 

          • Už viac ako 25 rokov s VAMI

          • Na začiatku bola myšlienka. Nápad. Otvoriť školu, v ktorej by sa žiaci cítili ako v rodine...

            A ako to bolo ďalej, sa dočítate v ostatnom čísle občastníka našej mestskej časti. Prajeme zaujímavé čitanie;) #vasadneperska

          • Oktáva aj naďalej dištančne

          • Vážení rodičia, milí študenti Oktávy,

            od 8. februára 2021 pokračujeme v končiacom ročníku (Oktáva) v dištančnom vzdelávaní.  Zriaďovateľ školy takto rozhodol na základe odporúčania  RÚVZ v Košiciach, Bezpečnostnej rady okresu Košice a Krízového štábu mesta Košice, ktorí odporučili neotvárať prevádzky škôl a školských zariadení na území mesta v dôsledku zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie v Košiciach a okolí.

            RNDr.M.Melišová-Čugová, riaditeľka Súkromného gymnázia

          • Precvičili sme si mozgové závity

          • V škole aj v živote sú tie najjednoduchšie riešenia častokrát lepšie než zbytočné komplikovanie a hľadanie problému tam, kde nie je. Nuž, niekedy nie je na škodu zapojiť svojskú logiku, sedliacky rozum a oprášiť aj vedomosti zo školských lavíc.Mozgové závity a šikovné prsty si mohli naši žiaci precvičiť v štvrtok 17.12.2020 pri riešení rôznych logických úloh. Bola medzi nimi aj známa Einsteinova hádanka, ktorú podľa neho vraj dokážu vyriešiť iba 2% populácie - dneperskí žiaci s tým nemali žiaden problém, zvládli to hravou zadnou. Logiku a šikovnosť prstov potrénovali pri hádankách so špajchľami a strihaní Möbiovho pásu. Postreh si overili pri hre "elektrika", v ktorej signál šírili tľapkaním - je to o niečo pomalšie, ako elektro-magnetický signál, ale zábavy je pri tľapkaní určite viac. Konštruktérske schopnosti prejavili v leteckej polhodinke, ktorá začala tvorbou lietadiel rôznej konštrukcie z papiera, ich zalietavaním a nakoniec súťažou na presnosť pristátia. Deň v škole ukončili úspešným vylúštením Sudoku.Počasie nám síce neprialo, ale zo školy aj tak dneperčatá odchádzali s dobrou náladou.