• Sexta v Ekocentre Sosna

          • 5.12.2022 sa sextáni zúčastnili zážitkového vzdelávania v Ekocentre Sosna v Družstevnej n/Hornádom. Žiaci v  skupinách riešili problémy, nastolené klimatickými zmenami.

          • Geografická olympiáda

          • V stredu 23. 11. 2022 sa uskutočnil 51. ročník Geografickej olympiády. V školskom  online kole v kategórii E, F sa stretli nadšenci geografie.Postup do okresného kola si v kat. E vybojovali Marcus Koterle, Aoqi Sun, Liliana Kolcunová. V kat. F postupuje Samuel Pavlikovský, Samuel Buchanec, Theodor Šiňanský. Všetkým postupujúcim blahoželáme a držíme palce v okresnom kole.

          • Náboj Junior 2022

          • V piatok 25.11.2022 sa uskutočnila medzinárodná matematicko-fyzikálna súťaž NÁBOJ JUNIOR, ktorá je určená pre štvorčlenné tímy žiakov druhého stupňa základných škôl a osemročných gymnázií. Celá súťaž trvá 120 minút, počas ktorých sa tímy snažia vyriešiť čo najviac gradujúcich úloh. Úlohy sú netradičné, náročné a vyžadujú veľkú dávku dôvtipu, logické myslenie, originálny prístup a efektívnu tímovú spoluprácu.

            Aj naša škola sa takejto súťaže zúčastnila v zastúpení dvoch žiackych tímov v zložení:

            1.tím: Nataša Kovalčíková, Liliana Kolcunová, Zuzana Justinová, Marcus Koterle

            2.tím: Daniel Justin, Daniel Kozák, Šimon Doro, Natália Tornauerová

            Na Slovensku sa súťažilo v 23. mestách,  a v rámci Košíc skončili na peknom 7. mieste 1. tím a na 18. mieste 2. tím zo 26 tímov.

            Oba tímy ukázali svoje matematicko-fyzikálne zručnosti, pretože sa tejto súťaže v rámci Slovenska prezentovalo až 417 tímov.

            Verím, že netradičný spôsob súťaženia bol pre nich inšpiratívny a aj motivačný pre ich ďalšie štúdium na škole.

            Veľmi sa tešíme z výsledkov našich žiakov a srdečne im blahoželáme.

          • FiNNkvíz 2022

          • Dňa 23.11.2022 sme sa zapojili do novej súťaže FiNNkvíz. Súťaž vyhlásila Nadácia NN ľuďom a bola
            plná zaujímavých otázok z finančnej oblasti. Našu školu reprezentovali Samuel Kvokačka, Max
            Pružinský a Filip Legath zo sexty a Miroslav Kolesár, Martin Luterančík, Roland Duch, Matúš Brndiar
            a Filip Fedič z kvinty. Všetci naši študenti boli úspešnými riešiteľmi Krajského kola. Najlepší výsledok
            dosiahol Samuel Kvokačka, ktorý sa umiestnil na krásnom 23.mieste z vyše 990 zapojených študentov
            Košického kraja. Všetkým študentom ďakujeme za reprezentáciu školy a Samkovi blahoželáme
            k najlepšiemu výsledku.

          • Daruj opusteným zvieratkám Vianoce

          • Adam Kovalčík zo Septimy, pomáha ako dobrovoľník v rámci DofEv občianskom združení Východoslovenské labky. Každý týždeň labkám daruje hodinu svohjo času a pomáha pri čistení kotercov, kŕmení, starostlivosti o labky umiestnené v karanténe. Adam chce spolu s vami Labkám pomôcť, preto pre nich organizuje zbierku potravín a pomôcok, ktoré  im chýbajú.

            Pomôžte nám zlepšiť kvalitu života pre zvieratká, ktoré ľudia opustili. Aj sáčok cestovín im pomôže.

            Ďakujeme

             

          • Aj my sme boli piataci

          • 21.-22.11.2022 pripravili učitelia a študenti gymnázia pre piatakov z našej „Dneperskej
            základnej školy“ prvé kolo zábavno-súťažných popoludní s názvom „Aj my sme boli
            piataci“.
            Šikovné hlavičky, piataci spolu so študentmi z Prímy a Sekundy, cestovali po Afrike,
            spoznávali prírodu a zdolávali úlohy z matematiky aj biológie. Ich správnosť hodnotili veľkí
            kamaráti zo Sexty, Septimy a Oktávy. Boli to veľmi príjemné popoludnia, v ktorých všetci
            žiaci preukázali svoje vedomosti ale najmä  nadviazali nové kamarátstva.
            Na piatakov sa tešíme opäť o mesiac - 12. a 13. decembra.
            Veríme, že sa stretneme a zabavíme.

          • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

          • Aplikovať získané vedomosti v praxi si mohli vyskúšať angličtinári z tercie, kvarty a kvinty a to v pondelok 21.11., kedy sa zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku. Divadelníci z divadelného centra v Martine prichádzajú každý rok, aby žiakom predstavili svoje nové hry v anglickom jazyku.

            Tentokrát to bolo predstavenie pre mierne- pokročilých "Thelastwish" - vtipné i vážne predstavenie s odkazom, prečo je ľudská súdržnosť dôležitá. 90% hovoreného slova v angličtine, ktoré je doplnené vsuvkami v slovenskom jazyku, aby sa nestratili ani menej zdatní žiaci. Ohlasy z predstavenia boli pozitívne, nielen kvôli pútavému deju, ale hlavne, že angličtina bola zrozumiteľná. Je to ďalšia forma zážitkového učenia angličtiny, ktorú majú žiaci zrejme radi.

          • Kurz prvej pomoci - tercia

          • 11 minút vie rozhodnúť o živote či smrti. 11 minút trvá v priemere záchrannej zdravotnej službe, kým príde na miesto určenia. Čas tesne po nehode je kľúčový pre záchranu života. Netreba sa spoliehať len na príchod záchranky. Chýbajúce vedomosti a nečinnosť oberajú zraneného o drahocenné sekundy. Preto sa žiaci tercie v rámci hodín životológie pripravovali na poskytnutie prvej pomoci a minulý týždeň sa zúčastnili Zážitkového kurzu prvej pomoci pod záštitou Slovenského Červeného kríža. Svoje teoretické vedomosti si precvičili aj prakticky pri rôznych situačných úlohách. Nadobudnutými zručnosťami  možno niekomu v budúcnosti zachránia život.

          • 17.november Deň boja za demokraciu

          • 17.november je Dňom boja za demokraciu. Obsah slova demokracia v nás evokuje aj spájanie a integritu. Tento deň sme si pripomenuli 16.11.2022 tak, že sme prepojili kvintu, 1.G a sextu, prostredníctvom spoločných vzdelávacích aktivít spolu s deviatakmi SZŠ. 

          • DofE - dobrovoľníctvo XI/začíname

          • Kika a Simi si čoraz viac uvedomujú vážnosť environmentálnych problémov, a preto sa ich riešeniu intenzívne venujú. V rámci dobrovoľníckej práce si vybrali cieľovú skupinu škôlkárov z MŠ Dneperská. Malých škôlkárov budú vzdelávať v oblasti environmentálneho videnia nášho sveta. Okrem toho im vybudujú nový záhon vo verejnom priestore pred ich škôlkou. Záhon využijú ako "učebňu" pre škôlkarov aby im vysvetlili vybrané prírodné cykly. Touto aktivitou si zlepšia svoje organizačné a komunikačné schopnosti, prácu s deťmi, vytrvalosť a trpezlivosť.

          • DofE - dobrovoľníctvo XI/začíname

          • Dobrovoľnícke aktivity smerujú do akejkoľvek oblasti, kde vieme nezištne a s veľkým srdcom pomôcť bezbranným. Adam si vybral občianske združenie, ktoré sa venuje záchrane  a starostlivosti o opustené a týrané zvieratá. V rámci dobrovoľníctva chodí pomáhať OZ v ich práci, pomáha čistiť karanténu, zušľachťuje prostredie pre opustené zvieratá, učí sa s nimi pracovať,  začína vidieť do problematiky nielen práce občianskych združení, ale tiež bude tri mesiace oporou a láskavou rukou pre ľuďmi opustené zvieratá. 

            Monika by chcela porozumieť koňom. Preto oslovila majiteľov konskej farmy, požiadala ich o dobrovoľnícke zapojenie sa do procesu starostlivosti o kone. Skúša si nielen tvrdú prácu v stajni, ale súčasne si vytvorila možnosť pozorovať behaviorálne znaky správania sa koní.

          • DofE - dobrovoľníctvo XI/začíname

          • Peter a Maťa nadviazali spoluprácu komunitným centrom pre osamelé matky v Košiciach. Ak sú ich deti choré a nemôžu chodiť do školy, vymeškajú vyučovanie. Ich matky musia pracovať a preto je pre tieto deti, keď ostanú samé doma, ťažké porozumieť učivu, na ktorom v škole chýbali. Preto sa Peter a Maťa rozhodli, že tri mesiace, jedenkrát v týždni budú navštevovať komunitné centrum a pomôžu deťom s úlohami, ktoré oni sami ovládajú a dokážu im s nimi pomôcť.  

          • DofE - dobrovoľníctvo XI/začíname

          • Matúš, Miro, Filip a Bruno si vybrali dobrovoľnícku aktivitu v lokalite sídlisko Nad jazerom. Po dohode s vedením mestskej časti im bol pridelený mentor, ktorý pre nich týždenne vyberá kritické oblasti na tomto sídlisku, t.z. časti, kde sa nahromadil odpad. Dobrovoľnícku aktivitu budú chlapci realizovať tri mesiace, jej plnením zabojujú o bronzovú úroveň Ocenenia vojvodu z Edinburghu. Táto aktivita má veľa plusov: pomôcť prírode, pravidelne a vytrvalo pracovať na vlastnom sebarozvoji, vnímať svoje okolie, zistiť, že vieme konať dobro (pochvala od okoloidúcich vždy poteší) a inšpirovať ľudí. Možno je zaujímavé si uvedomiť, že uprataný byt/dom nemá zmysel, ak nie je súčasťou usporiadaného ekosystému, ktorého sme súčasťou. 

          • Septima a Oktáva na Skoku

          • V sobotu dňa 12.11. sa triedy Septima a Oktáva vybrali spolu na jesenná turistiku k vodopádu Skok. Počasie nám prialo, vďaka inverzii natoľko , že sme mali pocit ako by to bolo v lete. Turistika nám dala zabrať, no ten pocit na konci bol neopísateľný . Už teraz sa tešíme na ďalší spoločný výlet v super kolektíve . 

          • Kúzelná fyzika

          • „Komu sa zdá fyzika ťažká?“ Takúto otázku dostali žiaci SEKUNDY a TERCIE od popularizátora fyziky, ktorý chodí po Slovensku s programom Kúzelná fyzika a dokazuje deťom i dospelým, že fyzika sa nachádza všade okolo nás. Žiaci  si vyskúšali, že fyzika ako odbor prírodných vied sa síce prezentuje cez zložité poučky, ale keď sa fyzikálne javy ukážu pomocou jednoducho vysvetlených pokusov, tak je to odrazu neuveriteľné dobrodružstvo. 

          • Halloween ako súčasť vyučovania

          • Príma a Sekunda mali 27.10.2022 tematické vyučovanie. V rámci hudobnej výchovy sme počúvali  soundtracky z halloweenských rozprávok, rozprávali sme sa o legende Jack-o'-lantern podľa čoho sa dodnes vyrezávajú tekvice. Na anglickom jazyku si posedeli pri tradičnom čaji a konverzovali o histórii  Halloweenu, ktorú začali Kelti na území dnešného Írska, v osemsmerovke sme hľadali halloweenske slová a následne ich vysvetľovali v angličtine.

             

             

             

             

             

          • Rozhýb svoju školu;)

          • Dobré ráno „Dneperská“;) 

            Tak ako po víkende? O hodinu dlhšie oddýchnutí a pozitívne naladení? Máme pre NÁS všetkých neopakovateľnú VÝZVU. O2 Športová akadémia Mateja Tótha na DNEPERSKEJ sa môže stať skutočnosťou, a to aj vďaka NÁM.

            Stačí JEDEN HLAS DENNE do 30. novembra 2022 a odborné športové vedenie jednej 20 člennej skupiny pre naše deti z 1. stupňa zákldnej školy na celý školský rok zadarmo sa môže stať skutočnosťou. Matej Tóth olympijský víťaz bude osobne účastný. Hlasovanie je už spustené. Hlasovať môže ktokoľvek. Link priamo na našu školu: https://www.akademia.o2.sk/hlasovanie/12561

            S pozdravom #vasadneperska

          • Festival vedy a techniky AMAVET

          • V piatok 21.10.2022 sme sa boli so študentmi kvarty, kvinty a sexty pozrieť na najprestížnejšiu
            projektovú súťaž žiakov ZŠ a SŠ, ktorá sa konala na akademickej pôde Prírodovedeckej fakulty
            UPJŠ v Košiciach. Súťažné projekty boli nápadité a zaujímavé. Veríme, že táto skúsenosť
            motivovala aj našich študentov do budúcich školských rokov súťaženia.