• Deň otvorených záhrad

          • V piatok, 21.04.2023 sa dvere našej školskej záhrady otvorili nielen  pre našich žiakov, ale aj pre dospelých návštevníkov, ktorí  sa prišli pozrieť, čo sa nám v nej zatiaľ podarilo vybudovať. Po záhrade ich sprevádzali vyškolení sprievodcovia Noemi  Vašigová  a Alex Vysokai  z tercie  a ukázali im napr. ovocný sad, kvetinovú lúku, jedlý les, či bylinkové záhony a vysvetlili ako tieto prvky pomáhajú klíme. 

            Ďakujeme ekocentru SOSNA, najmä RNDr. Silvii Szabóovej, ktorá je dušou našej Dneperskej klimatickej záhrady a ktorá nám pomohla premeniť sny na realitu. V premene našej záhrady na klimatickú pokračujeme aj naďalej a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

          • SPPravme To ... a spravili to Kvinta, 1.G a Sexta

          • 28.04.2023 Kvinta a 1.G vysadili svoj dlho upravovaný záhon, ktorý týždne zbavovali urputných invazívnych ľalioviek. V stredu 26.04.2023 si študenti v záhradníctve nakúpili nové rastlinky, ktoré vysadili spolu s letničkami, ktoré si vlastnoručne dopestovali v triede, v čase 02 - 04/2023. 

            Sextáni sa rozhodli, že chcú mať tiež vlastný záhon, a dnes a pustili do boja s ľaliovkami. Záhon si vyčistili a je pred nimi v blízkej budúcnosti, nová výsadba.

            Dobrá práca, študenti!

          • Keď dnes stretnete šišku, bude určite zatvorená

          • Kvarta v laboratórnom experimente simulovala správanie šišky vo vlhkom a suchom počasí.  Šišky ihličnanov sú za vlhka zatvorené a za sucha otvorené. Otváranie a zatváranie šišiek spôsobujú hygroskopické pohyby. Princíp týchto pohybov je spôsobený dvomi typmi polysacharidov  ktoré vo vode len napučiavajú. Podstata spočíva v tom, že bunkové steny na vonkajšej strane šupiny šišky sú tvorené hemicelulózami a preto prijímajú viac vody, ako vnútorné celulózové šupiny.  Keď šiška schne, vonkajšie časti strácajú vodu rýchlejšie ako vnútorné a šiška sa otvorí. (Mr celulóza = 2*Mr hemicelulóza)

            Autorkou videa je Lili

          • KK Olympiáda kritického myslenia

          • Dňa 28.03.2023 reprezentovali našu školu žiaci kvinty, 1.G, sexty a septimy v krajskom kole Olympiády kritického myslenia. 

            Z krajského kola postúpili do celoslovenského kola traja žiaci. Najlepšie výsledky v súťazi dosiahli títo naši žiaci:

            kategória 1 - 103 žiakov:

            10.miesto - Samuel Tomčo,

            25. miesto - Šimon Behun,

            26. - 27.miestoLukáš Saloň

             

            kategória 2 - 104 žiakov:

            13. - 15.miesto - Adam Kovalčík

             

            Srdečne gratulujeme

             

          • Letný OČAP

          • Kvarta, Kvinta a Sexta realizovali turistický pochod spojený s ochranou človeka a prírody.

          • Deň narcisov

          • 20. apríla  študenti Kvinty a Septimy pomáhali, ako dobrovoľníci v rámci verejno – prospešnej zbierky na pomoc  a podporu ľuďom trpacim onkologickým ochorením organizovanej Ligou proti rakovine. Pripomenuli nám všetkým, aké dôležité je dokázať sa pozrieť na život aj z druhej strany a pomôcť ľuďom , ktorí sa dostali do náročnej životnej situácie. Ďakujeme im aj Vám všetkým, ktorí ste boli solidárni a pripli si kvet narcisu.

          • Celkom ,, iná “ hodina  dejepisu

          • Vo štvrtok 20.4. do našej školy zavítala šermiarsko-divadelná skupina ,, Viahistorica “ zo Zvolena.

            Počas štylizovanej  hodiny  dejepisu  pod názvom : ,, Od Viedne k Štúrovcom “,  mali žiaci možnosť

            osvojiť si historické fakty zážitkovou formou.

          • ŠVOČ PrF UPJŠ Košice

          • Adam Kovalčík prezentoval svoju prácu Termoelektrické materiály na Študentskej vedecko-odbornej konferencii na Prírodovedeckej fakulte v Košiciach. Svoju prácu obhájil pred odbornou komisiou,  v oblasti Fyzikálnej chémie.

          • KK Dejepisná olympiáda

          • V pondelok 3.4.2023 sa uskutočnilo Krajské kolo Dejepisnej olympiády. Súťaž bola realizovaná na pôde Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach. Našu školu reprezentovala Nataša Kovalčíková z Kvarty. Táto súťaž je náročná a je potrebné naštudovať mnoho historických prameňov a faktov. Nataša získala 6.miesto, ktoré  vzhľadom na vysokú náročnosť súťaže, veľmi oceňujeme. Nataša, gratulujeme

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • Opäť úspech na okresnom kole geografickej olympiády potvrdili všetci súťažiaci v kategórii E z triedy Kvarta. Postup do krajského kola si tentokrát vybojoval Marcus Koterle. Blahoželáme a držíme palce

          • Dneperskí sprievodcovia klimatickou záhradou


          • V marci sa naši žiaci žiaci Noemi a Alex z tercie zúčastnili školenia Sprievodca klimatickou záhradou
            v ekocentre SOSNA v Družstevnej pri Hornáde. To, čo sa tam naučili Vám ukážu v piatok 21. apríla v našej školskej klimatickej záhrade. Príďte sa pozrieť, aké klimatické prvky sa nám spoločne podarilo vybudovať, aby sme minimalizovali dopady klimatických zmien.

          • Medzinárodný deň florbalu

          • 12.apríla 2023 sme si hodinách telesnej výchovy pripomenuli Medzinárodný deň florbalu.  Žiaci mali možnosť si medzi sebou zmerať sily vo florbale počas telesnej výchovy. S chuťou si zabehali. Nesmela chýbať pri tom rivalita a smiech, pretože šport, pohyb a zábava sú skvelé v akejkoľvek podobe. #medzinarodnydenflorbalu 

          • Študentská vedecká odborná konferencia

          • 13.04.2023 sa uskutočnil na pôde Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie TU KE, dvadsiaty deviaty ročník Študentskej vedeckej odbornej konferencie. Hlavným poslaním konferencie je, okrem prezentácií vedeckých a odborných prác študentov, rozšírenie ich vedomosti prostredníctvom odbornej a kvalifikovanej diskusie. Sme veľmi radi, že táto odborná platforma umožňuje prezentovať vedecké projekty aj stredoškolákom. Naši žiaci dnes mali možnosť prezentovať svoj vlastný projekt pred auditórioum vysokoškolských študentov a v diskusii obhájiť výsledky projektu odpoveďami na otázky odborníkov nielen z TU KE, ale aj priamo z praxe.

            Našu školu reprezentovali:

            Adam Kovalčík - odbor Materiály

            Simona Hildebrandová a Kristína Šimková - odbor Environmentalistika

            Obe práce získali diplom a ocenenie dekana fakulty. Srdečne gratulujeme

          • Kvinta a 1.G budujú svoj záhon, alebo Eko Nádych Pre Mladých

          • Kvinta a 1.G dnes v tímoch pracovala na svojom záhone. Mali v podstate doteraz najťažšiu úlohu - odstrániť invazívne rastliny podobné ľaliovkám. Žiaci likvidovali jej urputné korene už na jeseň a  túto náročnú prácu dnes dokončili. Problémom invazávnych ľalioviek je ich nekontrolované rozmnožovanie a zvýšenie alergénov v ovzduší. Budúci týždeň si žiaci v záhradníctve nakúpia,  vďaka úspešnému grantu Kiky a Simi, nové  rastliny, ktorými zlepšia naše i vaše životné prostredie. Veľkú pochvalu si zaslúži aj tím Elišky, dievčatá vybudovali nový ježí domček. 

          • KK SOČ - Adam Kovalčík získal 3.miesto

          • Dňa 31.03.2023 sa v Košiciach uskutočnilo Krajské kolo SOČ, v ktorom v sedemnástich odboroch súťažilo 228 projektov.

            Našu školu reprezentovali štyria septimáni Adam, Kika, Simi, Veronika a Žany v piatich odboroch (viď príloha). Ísť do súťaže SOČ znamená, nájsť problém, nájsť riešenie a pretaviť riešenie do produktu. Tieto procesy je potrebné popísať v písomnej práci v predpísanom rozsahu a forme. Okrem toho si študenti musia pripraviť prezentáciu, prezentovať projekt a argumentačne obhájiť jeho opodstatnenie pred odbornou komisiou.

            My učitelia vieme, že realizácia súťažného projektu SOČ, od počiatočného nápadu po jeho realizáciu, je pre študentov veľmi náročný proces, stojí ich nemalé úsilie, čas, energiu, štúdium a vytrvalosť. 

            Preto chceme srdečne poďakovať Adamovi, Kike, Simi, Veronike a Žanetke, za ich naozaj poctivú prácu. Pre nás ste dnes víťazi. 

            Osobitne chceme veľmi srdečne poblahoželať Adamovi Kovalčíkovi, ktorý dnes v odbore História, filozofia, právne vedy s prácou Prohibícia, vyhral 3.miesto. 

            Srdečne gratulujeme

             

          • Sexta na KK SOČ

          • Sextáni sa zúčastnili 31.03.2023 v role pozorovateľov na KK SOČ. Podľa vlastného záujmu si vyberali z ponuky prác v sedemnástich odboroch, tie, ktoré ich zaujímali. Cieľom dnešného pracovného popoludnia bolo vidieť stredoškolákov a ich nápady pretavené do projektov, pozorovať prezentácie v komunite študentov košického kraja. Návšteva KK SOČ sextánov obohatila o informácie z rôznych odborov, ktoré môžu byť v budúcnosti predmetom ich štúdia, alebo vlastného projektu. 

          • Sexta v Štátnom divadle

          • V pondelok 27.03.2023 sa sextáni v rámci predmetu Umenie a kultúra, vybrali spolu s triednou učiteľkou Mgr.Pliešovskou a Mgr.Olejárovou do Šátneho divadla v Košiciach. Študenti si vyskúšali spoločenskú etiketu v praxi a  zabávali  sa na hre Georga Bernarda Shawa  -  Pygmalion, podľa ktorej vznikol aj úspešný muzikál My Fair Lady. Skvelé predstavenie, skvelá atmosféra aj herecké výkony. 

          • Odznak všestrannosti

          • Naši žiaci z kvarty (Tomáš, Jiaqi), tercie (Peter, Darina), sekundy (Filip, Sofia) a prímy (Jozef, Viola) sa dňa 28.3.2023 pod vedením Mgr. Bodnára zúčastnili krajského kola odznaku všestrannosti, ktorý organizuje Slovenský olympijský a športový výbor. Na tomto krajskom kole sme obsadili konečné 17. miesto z 33 zúčastnených škôl. Ďakujeme žiakom, ktorí nás hrdo reprezentovali a dosiahli pekný výsledok

          • Majstrovstvá Slovenska v stolnom tenise

          • Darinka Kolesárová, žiačka Tercie, sa v termíne 24.3.-26.3. 2023 zúčastnila Majstrovstiev Slovenska v  stolnom tenise. Darinka súťažila vo svojej vekovej kategórii  a aj medzi ženami. Vo svojej vekovej kategórii získala úžasné 1. miesto. A medzi ženami sa výrazne posunula v celkovom rebríčku žien na Slovensku. Darinke blahoželáme k perfektnému úspechu a držíme palce v ďalších súťažiach.