• Blokové vyučovanie - Sliezsky dom

          • To, že Velická dolina má svoje čaro sa presvedčili študenti ročníkov Septimy a Oktávy. Sobotňajšia akcia dňa 21.10.2023 dopadla nad očakávanie, keďže počasie sa nám znova neotočilo chrbtom a poväčšine nás sprevádzalo polooblačno až polojasno bez zrážok. Žiaci skvele zvládli dohromady 10 km túru z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom a mali možnosť obdivovať aj krásne výhľady na Gerlachovský štít, Velické pleso a Velický vodopád. Spoznali sme tak ďalšie výnimočné miesto vo Vysokých Tatrách a obohatili sme sa novým pekným zážitkom. Už teraz sa tešíme na spoločný novembrový výlet na Zámkovského chatu.

          • Krajský festival vedy a techniky 2023

          • Dňa 20.10.2023 sa na pôde Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach uskutočnil 26.ročník Krajského festivalu vedy a techniky.  Našu školu reprezentovali dvaja žiaci:

            Samuel Haus z Tercie s projektom: Medové cukríky bez chémie

            Adam Kovalčík z Oktávy s projektom: Termoelektrický článok

            Obaja žiaci svojou prezentáciou v teoretickej aj praktickej časti presvedčili porotu a vybojovali si postup na celoštátne finále do Bratislavy. Počas neho budú súťažiť o množstvo vecných cien a postup na svetové a národné vedecko-technické súťaže a festivaly. FVAT je Slovenským národným kolom súťaže Európskej únie pre mladých vedcov – EUCYS. Výhercovia národnej súťaže sú nominovaní na európske finále EUCYS. Súťaž EUCYS je vyhlasovaná Direktoriátom výskumu a inovácií Európskej komisie. Súťaž sa realizuje na úrovni národných kôl v 40 členských štátoch súťaže, ktoré vyvrcholia nasledujúci rok v septembri európskym finále. FVAT je na Slovensku jedinou vstupnou bránou pre účasť na najprestížnejších svetových súťažiach vedeckých prác stredoškolskej mládeže ISEF (USA) a CASTIC (China).

            Srdečne blahoželáme

          • Halloween - výzva Sexta a 2.G

          • Anglické slovo 'Halloween' pochádza z "All Hallows' Eve", čo je večer pred kresťanskými sviatkami Sviatok Všetkých svätých 1. novembra a deň Pamiatky zosnulých (alebo “Dušičky”) 2. novembra. Predpokladá sa však, že dnešné halloweenske zvyky boli ovplyvnené ľudovými zvykmi a poverami z keltsky hovoriacich krajín, z ktorých niektoré majú pohanské korene. Počiatky halloweenskych zvykov sú zvyčajne spojené s galským festivalom Samhain, hoci v priebehu storočí sa Halloween zmenil z pohanského rituálu na deň večierkov, kostýmov, vyrezávania tekvíc a získavania cukríkov pre deti a dospelých.

            Halloween bol tiež veľmi ovplyvnený kresťanskými vierami a praktikami, takže nemusí byť úplne založený na Samhaine a možno aj niektoré z informácií, ktoré nájdete na internete môžu byť falošné, pravdepodobne napísané niekým, kto sa mýli a je zaslepený vlastnými vierami.

            Od čias ranej cirkvi mali hlavné sviatky v kresťanstve (ako Vianoce, Veľká noc a Turíce) vigílie, ktoré sa začínali noc predtým, rovnako ako sviatok Všetkých svätých. Tieto tri dni sa súhrnne nazývajú Allhallowtide a sú časom, kedy si západní kresťania uctievajú všetkých svätých a modlia sa za nedávno zosnulé duše, ktoré sa ešte len musia dostať do neba.

            Pri čítaní tohto článku ste sa možno začali pýtať: „Prečo sa vlastne bavíme o histórii Halloweenu?. Je to preto, že chceme, aby si ľudia spomenuli, aký je účel dnešného Halloweenu a ako sa zmenil, v priebehu rokov. Niektorým ľuďom sa tradícia Halloweenu nepáči, pretože veria veciam, ktoré boli napísané na internete, a preto sa to považuje za niečo, čo súvisí s čarodejníctvom, hoci si to neuvedomujú alebo zabudli, že Halloween stvorilo ich vlastné náboženstvo, ktoré má určité drobné podobnosti so spomínaným Samhainom. Neuvedomujú si, že sviatok, ktorý tak nemajú radi, bol vytvorený na oslavu a spomenutie si svojich zosnulých. 

            Má to byť sviatok pre deti (a aj pre niektorých dospelých), kde si môžu užiť prezliekanie sa za niečo iné ako zvyčajne a dostať aj nejaké sladkosti. Preto si chceme tento sviatok užiť v našej škole a naša trieda pre vás pripravila výzvu:

            Príďme 27.10.2023 do školy prezlečení v maskách a urobme si vyučovací deň iný, farebný. Vyučovanie bude podľa rovrhu. Naša trieda vytvorila hodnotiacu komisiu (5 ľudí) a títo budú hodnotiť v priebehu dňa vaše masky a vašu vlastnú kreativitu, ktorú ste do masiek vložili. Masky vyhodnotíme po 5.VH

             

            zdroj pre náš článok: https://historylab.dennikn.sk/napriec-dejinami/halloween-diabolsky-sviatok/

            historylab autori: https://historylab.dennikn.sk/redakcia/

             

             

          • Kvety nemusíme kupovať, kvety vieme rozmnožovať

          • Projekt "Kvety nemusíme kupovať, kvety vieme rozmnožovať" podporila finančne Mestská časť Košice Nad jazerom. Tento donor nám umožnil nakúpiť nové kvetináče, rozsadiť vysoké kvety a dať im príležitosť na nový rozvoj. Vďaka sextánom, ktorí dňa 16.10.2023 túto projektovú aktivitu realizovali v rámci projektového vyučovania, bude dneperská obývačka zas o čosi krajšia.

          • Európsky deň  jazykov  netradične

          • Posledný septembrový týždeň si študenti  gymnázia Dneperská prišli na svoje, pretože ho strávili v metropole Francúzska v Paríži. Vďaka v spolupráci s CK bol tento spoznávaní pobyt skvelou príležitosťou ako spoznať nielen anglickú, ale aj francúzsku kultúru a pamiatky.

            Navštívili sme Latinskú štvrť, Panteón, ktorý ukrýva hrobky významných vedcov a básnikov, Luxemburské záhrady, katedrálu NotreDame – skvost gotickej architektúry, Justičný palác a po nábreží rieky Seiny sme sa dostali k najväčšiemu múzeu na svete Louvru. Nevynechali sme ani Versailles, ktorý patrí medzi najväčšie kráľovské paláce a je považovaný za vrchol zámockej architektúry. V umeleckej štvrti Montmarte sa nám od chrámu SacreCoeur, postavený z bieleho travertínu, naskytol malebný pohľad na Paríž. Podvečerná plavba na Seine a vysvietená Eiffelová veža ukončil náš vyčerpávajúci, ale o to na zážitky bohatší deň.

            4. deň nášho pobytu sme nemohli vynechať hlavný bod nášho programu Eiffelovku a namierili sme to priamo na samotný vrchol, odkiaľ sa nám naskytol výhľad, ktorý stál za všetku únavu. Prešli sme sa po Champ de Mars (miesto konania francúzskej revolúcie) a mostom Alexandra III sme sa presunuli na ChampsElyssees k víťaznému oblúku.

            V modernej časti mesta La Defencé, sme na chvíli mali pocit, že sme sa presunuli do iného storočia a priamo v tejto modernej štvrti Paríža sme ukončili naše putovanie.

            Odniesli sme si množstvo zážitkov, podnetov, dojmov, poznatkov, ktoré ostanú  v našej pamäti po isto dlhý čas a veríme, že čoskoro budeme mať znova príležitosť spoznávať novú krajinu – jej jazyk aj kultúru.

          • Slávnostná ceremónia DofE

          • Dňa 05.10.2023 si naši úspešní dofáci Monička, Katka, Kika, Simi, Adamko, Mirko, Maťo a Matúš prevzali bronzovú medailu a ocenenie vojvodu z Edinburghu. Slávnostná  ceremónia sa konala v Historickej radnici pre 230 ocenených dofákov z košického a prešovského kraja. Študentom za ich prínos pre seba a komunitu poďakoval generálny riaditeľ DofE a prostredníctvom telemostu aj Prince Edward, Duke of Edinburgh. Srdečne blahoželáme našim ôsmim študentom za odvahu zapojiť sa ako prví z našej školy do tohto programu, a tiež za ich vytrvalosť, odvahu a statočnosť pri plnení náročných výziev. 

          • Environmentálny projekt z Tercie

          • Žiačky Tercie si z vlastnej iniciatívy pripravili malý environmentálny projekt, aby šírili povedomie o znečisťovaní morí a oceánov. Materiály, ktoré použili (papier a lepiacu pásku) mali hlbšiu myšlienku o obsahu jednorazových - papierových či plastových predmetov, so zdôraznením na mikroplasty prítomné vo vode a následne aj v samotných živočíchoch, ktoré napokon konzumujeme. Atrament bol použitý na zobrazenie ropnej škvrny, ktoré toxicky zakalí prirodzené prostredie vody. Navyše projekt odprezentovali v anglickom jazyku.