• Pytagoriáda 2024

          • Žiaci prímy a sekundy Samuel Brotka, Aleš Hlaváč a Jozef Michalec, reprezentovali našu školu na okresnom kole Pytagoriády. Samko sa stal úspešným riešiteľom a obsadil krásne 10-te miesto vo svojej kategórii. Srdečne blahoželáme

          • Zber papiera

          • Zamerajme sa na MODRÚ farbu a zapojme sa do ZBERU PAPIERA, ktorý sa na našej škole uskutoční na budúci týždeň (29. 04. – 03. 05.) denne okrem stredy pred vyučovaním od:  7:30 do 8:00 hod ako aj popoludní v čase 14:00 – 15:30 hod.

            Váš príspevok môžete odovzdať v priestoroch spojovacej chodby smerujúcej k telocvičniam.

          • Študentská rada

          • Žiaci Sexty a 2.G vytvorili a odovzdali Antiskúšací a antipísomkový certifikát žiakom tercie. Certifikát terciánov oprávňuje použiť ho ako trieda len práve v jeden deň, s platnosťou do 30.06.2024. Terciánom prajeme dobré tímové rouhodnutie

          • Súťaž v pestovaní redkvičiek vo vnútornom prostredí triedy

          • Súťaž v pestovaní redkvičiek v netradičných mesiacoch a za neštandardných svetelných podmienok a najvyššiu  výťažnosť z vedierok získali:

            kategória 1-4: TERCIA

            kategória 5-7: KVINTA/1.G

            Obe triedy získajú v priebehu tohto týždňa od žiakov Sexta/2.G Antiskúšací a antipísomkový certifikát, ktorý môžu použiť ako imunitu celej triedy práve v jednom dni pred ústnym skúšaním a písomkami. Platnosť certifikátu je do 30.06.2024.

             

          • Krajské kolo - Dejepisná olympiáda

          • V piatok 19.4. 2024 na pôde Filozofickej fakulty UPJŠ Košice prebiehalo krajské kolo dejepisnej olympiády. Súťaž spočívala vo vypracovaní testu zameraného na komplexné znalosti histórie a obhajoby práce napísanej na určenú tému. Témou bola : Migrácia - ,, svet v pohybe ". Našu školu reprezentovala Nataša Kovalčíková, študentka kvinty. Vo svojej práci opísala život nemeckej menšiny na Spiši a jej nemalú úlohu, ktorú zohrala pri rozvoji tohto regiónu. Nataša úspešne svoju prácu prezentovala a bravúrne zvládla aj test. Natašine umiestnenie si veľmi vážime aj preto, že v tejto súťaži nie sú vekové kategórie a žiak musí zvládnuť učivo celého gymnázia. V náročnej konkurencii získala 3. miesto a k  dosiahnutému úspechu jej srdečne blahoželáme.

          • Deň narcisov 2024 - rozvoj dobrovoľníctva a solidarity

          • Naša škola sa aj tento  rok rozhodla podporiť zbierku organizovanú „Ligou  proti rakovine".  Žiaci  kvinty  sa 18.4.2024  stali dobrovoľníkmi a  podporili túto krásnu myšlienku. Liga proti rakovine SR je charitatívna organizácia so zameraním na pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám bez ohľadu na vek a onkologickú diagnózu. ". Sme rady, že aj my sme mohli byť súčasťou tohto veľkého výnimočného projektu.

          • Naši žiaci spojili príjemné s užitočným - rozvoj športového ducha a dobrovoľníctva

          • V sobotu dňa 20.4.2024 sa žiaci našej školy zo septimy a oktávy opäť zúčastnili v rámci blokovej výučby výletu do Slovenského krásu. Naša trasa nabrala reálne kontúry a nepokazilo ju ani počasie. Vlakom sme sa dostali do Turne nad Bodvou a odtiaľ už po vlastných na Turniansky hrad. Popri turistike sme pomohli aj dobrej a správnej veci, keď sme sa všetci zapojili do vynášky stavebného materiálu na hrad. Odtiaľto sme si to peši namierili na Hájske vodopády. V rámci prechádzky sme “zablúdili” do dediny Háj, kde sme si nemohli nechať újsť pohľad na sochu anjela, ktorou je táto dedina preslávená. Socha “hájskeho” anjela bola použitá v americkom filme - Za nepriateľskú líniou. Bol to príjemne strávený deň, v príjemnom prostredí. Tešíme sa aj nabudúce.

          • Matematická olympiáda - Príma a Sekunda

          • Žiaci Samuel Brotka a Aleš Hlaváč z prímy, Jozef Michalec, Maroš Antolík a Oliver Špilár zo sekundy sa v tomto šk.roku pustili do boja s úlohami matematickej olympiády. Prebojovali sa z domáceho do školského kola, zo školského do okresného kola. Úlohy v okresnom kole boli náročné, avšak Samko Brotka a Jožko Michalec dokázali byť úspešnými riešiteľmi aj v tomto kole a umiestnili sa na krásnom 6.tom mieste. Chlapcom srdečne blahoželáme a tešíme sa, že robia dobré meno škole.

             

             

             

          • Divadlo Jonáša Záborského - ŤAPÁKOVCI

          • 15.04.2024 žiaci Kvinty - Septimy navštívili prešovské divadlo  Jonáša Záborského, aby zhliadli veselohru Ťapákovci, ktorú  na motívy novely Boženy Slančíkovej Timravy napísal Silvester Lavrík.

            Malý svet lenivej ťapákovskej rodiny prevráti Iľa a jej nové móresy. Koľko lenivosti sa zmestí do jednej rodiny, koľko nelásky sa dá uniesť, koľko vlastného smútku prehryznúť, koľko oviec rozumne nakúpiť a koľko modlitieb vyprosiť aj pre Anču Zmiju? Známe postavy jednej z najznámejších noviel Ťapákovci sa vrátili na prešovské javisko po viac ako 35 rokoch a teraz v netradičnej novej úprave.

          • Online stretnutie s kamošmi z Krakowa

          • Poveľkonočný aprílový týždeň sa žiaci prímy a sekundy mali možnosť nanovo online stretnúť
            s online kamošmi z Krakowskej školy. Po intenzívnej komunikácii prostredníctvom e mailov
            a správ sme sa tentoraz porozprávali a odprezentovali naše národné jedlá – žiaci si vymenili
            svoje postrehy a každopádne dozvedeli sme sa A naučili sme niečo nové. Komunikačným
            jazykom bola aj tentoraz angličtina čím žiaci mali možnosť nadobudnúť zručnosť rýchlej
            a pohotovej reakcie.
            Zlatú bodku nášho stretnutia uzatvoril kvíz z poľskej a slovenskej národnej kuchyne, ktorý
            mal pozitívny ohlas a obe strany si ho s veľkou zábavou užili.
            Tešíme sa na koncomájové stretnutie a na ďalší balíček nových poznatkov zo zahraničia.

          • Krajské kolo OKM

          • Naši žiaci, úspešní riešitelia školského kola a postúpivší do krajského kola, súťažili spolu so spolužiami SŠ v Olympiáde kritického myslenia. Najlepší traja žiaci z krajského kola postúpili na celoslovenské finále.

            Úlohou OKM je rozvoj kritického myslenia a žiaci riešia tieto oblasti: 

            Over obrázok

            Over rebríček

            Over článok

            Porovnaj ideologické pozície organizácie

            Over historický článok

            Over tweetOver TikTok video

            Over text pesničky

            Nájdi zdroj správy

            Interpretácia grafu - PISA

            Interpretácia grafu - DEKK

            Korelácia a kauzalita

            Interpretácia prieskumu

            Argumentačné chyby v texte

            Vedecké pojmy

            Argumentácia s influencerom

            Argumentácia so súdnym rozhodnutím

             

            Naši žiaci s najlepším umiestnením a titulom "úspešný riešiteľ" sú:

            kategória 1 (1.a 2.ročník, kvinta a sexta SŠ):

            Matúš Brndiar - úspešný riešiteľ,  70%

             

            kategória 2 (3.a 4.ročník, septima a oktáva SŠ):

            Adam Kovalčík - úspešný riešiteľ,  71%

            Adam Vrba - úspešný riešiteľ, 62%

            Oliver Fejczo - úspešný riešiteľ,  60,3%

            Samuel Tomčo - úspešný riešiteľ, 58%

             

          • Olympijský odznak zdatnosti

          • Naši žiaci sa zúčastnili krajského kola súťaže “Olympijský odznak všestrannosti”. Konkurencia bola veľká, súťažilo 40 škôl z celého Košického kraja. Žiaci sa umiestnili na 33. mieste. Ďakujeme! 

          • Zážitkové učenie histórie

          • Źiaci primy až kvarty sa zúčastnili v utorok 9.4.2024, štylizovanej hodiny dejepisu z cyklu – CESTA SLOVENSKOU HISTÓRIOU : Od Sama po Štefana v podaní šermiarsko – divadelnej skupiny Via Historica. Mali možnosť vidieť dobové kostýmy, historické zbrane i šermiarske súboje, zážitkovou formou sa dozvedeli historické fakty z našich národných dejín.

          • DofE - školenie Červeného kríža

          • Žiaci kvinty, 1.G a sexty, zapojení do súťaže o bronzový a strieborný odznak vojvodu z Edinburghu, absolvovali dňa 03.04.2024 povinný kurz 1.pomoci. Tento kurz im dal nové zručnosti v oblasti zdravotnej výchovy. 

          • pbl/ESET: Žiak učiteľom a učiteľ žiakom

          • 27.03.2024 si študentská rada našej školy pripravila pri príležitosti Dňa učiteľov, pre nás prekvapenie. Žiaci a učitelia si vymenili roly. Bolo zaujímavé byť opäť žiakom. Bolo zaujímavé byť učiteľom.