• Umenie - kreatívny potenciál

          • Dňa 24.02.2023 sa študenti kvarty - septimy zúčastnili výchovného koncertu na  Konzervatóriu na Timonovej ulici v Košiciach. Mladí a talentovaní konzervatoristi nám predstavili svoj hudobný talent v zmesi slovenských, ukrajinských a anglosaských piesní.

          • Sekunda nás vyzýva - farby nás ovplyvňujú

          • 23.02.2023  nám sekundáni dali výzvu -  pozorovať, či a ako,  nás ovplyvňujú farby.  Dnes nás oboznámili so svojim projektom. Vytvorili farebné spektrá podľa živlov. Pondelok je dňom farieb VODY, utorok Drevo,  Streda  OHEŇ,  štvrtok ZEM a  piatok bude dňom farieb KOVU.

            Premýšľajme, budúci týždeň, nad našim odevom, doplnkami a obohaťme ich o farbu, ktorá je z farebného spektra pre vás obľúbenou, alebo  vystihuje vašu náladu. 

            Majte pekný farebný týždeň

             

          • Percentil SG v rámci svk gymnázií AJ - 76

          • V rámci čiastkového hodnotenia výsledkov dosiahnutých za minulý šk.rok v EČ a PFIČ MS 2022, na všetkých slovenských gymnáziách, dosiahli naši študenti percentil 76. To znamená, že 76% slovenských gymnázií dosiahlo horší výsledok. Gratulujeme a držíme palce aj tohtoročným maturantom.

          • Lyžiarsky kurz 2023

          • Žiaci kvarty, sexty a septimy sa v dňoch 13.-17.02.2023 zúčastnili lyžiarskeho zájazdu v Mlynkách. Okrem intenzívneho lyžiarskeho kurzu absolvovali aj rôzne sprievodné aktivity. 

          • Dneperský ateliér

          • V minulom šk.roku rozbehli Dneperský ateliér Ashley, Yehui a Naty. V tomto školskom roku majú pokračovateľky zo sekundy. Klaudia, Janka, Zoe a Radka pokračujú fúziou vlastných výtvarných nápadov. Vytvárajú celok, ktorý dáva nový výtvarný zmysel Dneperskému ateliéru. 

          • Nataša Kovalčíková - 1.miesto OK Dejepisná olympiáda

          • Nataša Kovalčíková z Kvarty zvládlôla veľmi úspešne okresné kolo a z 1.miesta postupuje do krajského kola. Vyhlasovateľom DO je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, odborným garantom je Historický ústav SAV. 

            Nataši veľmi srdečne gratulujeme a držíme palce v krajskom kole.

          • Rajo školský automat- oznam

          • Vážení rodičia,

            dlhodobou stratégiou spoločnosti RAJO v rámci Školskéhoprogramu je sprostredkovať čo najväčšiemu počtu žiakov dotované mliečne produkty prostredníctvom siete škôl na Slovensku.

            Pretoje nám ľúto, že vám musíme oznámiť, že pre neočakávane vysoký záujem škôl a žiakov zapojených do Školského programu o dotované RAJO mliečne produktydošlo aktuálne k vyčerpaniu štátnych a európskych prostriedkov pomoci na zabezpečenie bezplatnej dodávky do školských zariadenípridelených našej spoločnosti.

            I napriek tomu, že vzniknutú situáciu intenzívne riešime s kompetentnými organizáciami, musíme, žiaľ, momentálne pozastaviť predaj našich mliečnych výrobkov do školských zariadení za dotované ceny.

            Do vyriešenia situácie znižujeme cenu mliečnych nedotovaných

            výrobkov v našich školských automatoch od 15.2.2023 nasledovne:

            • Brejky biele mlieko 3,5% 250 ml na 0,40 EUR /ks
            • Brejky biele mlieko bezlaktózové 3,5 % 250 ml na 0,50 EUR / ks

            Cena všetkých nedotovaných ochutených mliek ostáva 0,60 EUR /ks.

            Ďakujeme veľmi pekne za pochopenie.

             

                                  Team školské mlieko

                                            RAJO s.r.o.

          • First Certificate of English

          • Usilovní študenti, ktorí preukážu znalosť anglického jazyka na takej úrovni, že úspešne zvládnu Cambridgeskú skúšku, získajú medzinárodne uznávaný certifikát s doživotnou platnosťou. Tento certifikát spĺňa požiadavky na štúdium na univerzitách v anglicky hovoriacich krajinách. Srdečne gratulujeme Katke, Mirke, Tomimi a Peťovi

          • Deň otvorených dverí 2023 Dneperská

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            srdečne Vás pozývame na Deň otvorených dverí na našom gymnáziu, ktorý sa uskutoční dňa 16.02.2023.

             

            Rámcový program DOD 2023 je nasledovný:

            OSOBNÉ KONZULTÁCIE s vedením školy, výchovným poradcom a učiteľmi: 9:00 - 11:00  a  15:00 - 17:00

            OTVORENÉ VYUČOVACIE HODINY: 09:00 - 13:30

            ON-LINE DOD: 15:00 - 17:00 (VSTÚPTE).

            #dodneperska2023

          • Na dejepise pracujeme aj s inými zdrojmi

          • 09.02.2023 sme využili panelovú výstavu o Milanovi Rastislavovi Šteafánikovi, aby sme sa dozvedeli informácie, ktoré nie sú v učebnici. Gen. PhDr. Milan Rastislav Štefánik,  slovenský astronóm, vedec, vynálezca, fotograf, vojenský letec, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska, organizátor, diplomat, politik a štátnik - osvietený človek, na ktorého sme hrdí.

          • Kvinta a 1.G - rastliny nemusíme len kupovať alebo Eko nádych pre mladých 1

          • Študenti Kvinty a 1.G pokračujú v práci environmentálneho sebarozvoja. 08.02.2023 doplnili novú zeminu v kvetoch na školskej chodbe. Prerastnené kvetinové trsy rozdelili a rozsadili. Vyčerpanú pôdu vymenili za novú, Už dnes je vidieť, že kvety sa potrebovali nadýchnuť a získať silu z novej pôdy. 

          • Milan Rastislav Štefánik v našej škole

          • Počas mesiaca február si prostredníctvom panelovej výstavy, ktorá sa nachádza v priestoroch gymnázia, môžu žiaci doplniť svoje vedomosti o jednej z najvýznamnejších osobností v národných dejinách Slovákov.Výstavu žiakom predstavili priamo jej autori PhDr. Ferdinand Vrábel a Ing. Pavel Šesták z Nadácie Milana Rastislava Štefánika.

          • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 19. 1. 2023 sa konalo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku, na ktorom nás reprezentovali Laura Behunová zo sekundy, Slávka Luteránčiková z tercie a Matúš Brndiar z Kvinty.

            S potešením môžeme konštatovať, že naši žiaci spomedzi množstva súťažiacich získali pekné miesta:

             

            Laura Behúnova v kategórii 1A - 4.miesto

            Slávka Luteránčiková v kategórii 1B - 8.miesto

            Matúš Brndiar v kategórii 2A - 5. miesto

             

            Všetkým trom účastníkom vrele ďakujeme za účasť a výkon, ktorý na skúške podali a tešíme sa z úspechu. Konkurencia v okresnom kole je vždy náročná. Veríme, že výsledky našich žiakov neodradia, skôr posilnia a motivujú do účasti na olympiáde v ďalšom školskom roku.

          • Robot víťazného "D1 Team-u" smeruje do Bratislavy

          • Náš gymnaziálny "D1 Team" to opäť dokázal! Ako celkový víťaz regionálneho kola v Košiciach medzinárodnej robotickej súťaže FIRST® LEGO® League Challenge si ako jediný vybojoval vstupenku do celoslovenského kola tejto súťaže.  

            V stredu 01.02.2023 sa na pôde Prirodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Safarika v Kosiciach konal regionálny turnaj medzinárodnej technologickej súťaže First Lego League. Témou aktuálnej sezóny 2022/23 je SUPERPOWERED. Počas nej sa tímy zameriavali na budúcnosť udržateľnej energie, skúmali, odkiaľ energia pochádza a ako sa distribuuje, skladuje a využíva – svoju kreativitu využili na to, aby pracovali na inováciách pre lepšiu energetickú budúcnosť. Náš Dneperský "D1 Team" v zložení - Adam, Nataša, Lucka, Arthur, Filip, Riško, Maxim, Damian a Theo sa celkovo umiestnil na 1. mieste a už o mesiac si svoje sily zmeria s najlepšími z najlepších v celoslovenskom kole tejto súťaže. K dosiahnutému výsledku BLAHOŽELÁME a v Bratislave DRŽÍME PALCE!!! #vasadneperska

          • No Backpack Day 2023 - vyhodnotenie

          • Hodnotiaca komisia zasadla, zvážila a oznamuje vám, že ocenenia za najkreatívnejšiu "aktovku" a príbeh s ňou spojený získali:

            Ocenenie najkreatívnejšia trieda: Kvinta a 1.G

            Ocenenia individuálne "aktovky":

            Príma: Oliver Doro

            Sekunda: Richard Horváth

            Tercia: Filip Šmihula

            Kvarta: Samuel Megyesi 

            Kvinta, 1.G: Matúš Brndiar

            Sexta: Daniel Cangár

            Septima: Samuel Čekan

            Oktáva: Linda Horská

             

          • No Backpack Day 2023

          • Sextáni nám dali výzvu, ktorou chceli podporiť myšlienku No Backpack Day a upriamiť našu pozornosť na deti, ktoré žijú vo vylúčených oblastiach, vojnových zónach, vo vojnou zničených krajinách, v ťažko dostupných vysokohorských oblastiach, v regiónoch ohrozených cyklónmi a zemetraseniami. Deti, ktoré nemajú školskú aktovku a musia vymyslieť čím ju nahradia. 

            Študenti, oceňujeme vašu kreativitu a vašu ochotu výzvu prijať.

            Sextáni, oceňujeme váš nápad a globálnu organizáciu happeningu, vaše poctivé hodnotenie a vypočutie príbehov našich študentov, ktorí vám vysvetľovali ideu svojich kreatívnych nápadov. 

            Výsledky hodnotiacej komisie v zložení: Lea, Filip, Samko, Maťko, Miško, Danko a Adamko zverejníme zajtra o 12:00