• ZBER PAPIERA

          • V dňoch 19.-26. 10. 2018 (piatok - piatok) denne od 7:00 do 7:55 hod a od 14:00 do 15:00 hod. sa na Súkromnom gymnáziu uskutoční ZBER PAPIERA. Váš príspevok môžete odovzdať na obvyklom mieste na parkovisku pri prechode k telocvičniam. Vopred Vám ďakujeme.

        • ... a MY pritom opäť nebudeme chýbať
          • ... a MY pritom opäť nebudeme chýbať

          • Už tento štvrtok 18. 10. 2018 sa v priestoroch Prírodovedeckej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach uskutoční Festival vedy a techniky AMAVET pre Košický a Prešovský kraj. Pri jeho organizácii ani tento rok nebude chýbať AMAVET klub č. 849 pôsobiaci na našom gymnáziu. O "vstupenku" do celoštátneho finále, ktoré sa uskutoční 08.10.-10.11.2018 v Bratislave, bude spolu súťažiť 84 súťažiacich s 58 projektmi. Medzi nimi nebudú so svojimi projektmi chýbať ani naše "amaveťacke stálice" zo Septimy - Pavol Padyšák a Ján Varga. Všetkým zúčastneným držíme palce a celému organizačnému tímu prajeme čo najhladší priebeh celej akcie.

          • Hodina dejepisu v teréne

          • 10. októbra triedy Prima a Sekunda zažili netradičnú hodinu dejepisu v teréne a o všetkom, čo sa učia, sa presvedčili na vlastné oči na archeologickom nálezisku v Nižnej Myšli. Bolo super, vidno aj z fotiek!

          • NEZÁBUDKY

          • 4. októbra sa 10 žiakov našej školy zúčastnilo zbierky pre ľudí trpiacich duševnými chorobami. Ako dobrovoľníci sme opäť zažili úžasný pocit - ak môžem, pomôžemOrganizátorom zbierky je Psychosociálne centrum.

        • Európsky týždeň programovania na Dneperskej alebo <Happy>...</BeeDay>
          • Európsky týždeň programovania na Dneperskej alebo <Happy>...</BeeDay>

          • Zaži radosť z algoritmizácie a programovania. Logicky rozmýšľaj. Plánuj. Rozvíjaj svoju priestorovú predstavivosť. Cvič jemnú motoriku. Koncentruj sa. A to všetko v spolupráci s nami a tvojimi novými kamošmi "Bee-Bot(mi)".

            V spolupráci so Súkromnou základnou školou Dneperská 1 Košice Vás pozývame na oslavu programovania ako tvorivej aktivity pod názvom „<Happy>...</BeeDay>. Tá sa uskutoční v rámci iniciatívy Európskej únie – Európsky týždeň programovania 2018 (EU Code Week 2018). Tej sa minulý rok zúčastnilo 1,2 milióna ľudí z viac ako 50 krajín sveta. Toho roku nebude medzi nimi chýbať ani naša Dneperská. Na oslavu sú pozvané deti predškolského veku. Program oslavy bude pozostávať z aktivít smerujúcich ku osvojeniu si základných princípov programovania formou hry v hlavnej úlohe so včelími robotmi tzv. Bee-Botmi a našimi kvintánmi. Oslava sa uskutoční 16.10.2018 v čase od 09:00 do 12:00 v relaxačnej miestnosti v priestoroch školy. Všetci ste srdečne pozvaníJ   

          • Boli ste už na ÚSTAVNOM SÚDE?

          • Dňa 27. septembra 2018 sa trieda Septima zúčastnila spolu s pedagogickým dozorom Mgr. Katarínou Olejárovou a Mgr. Janou Kozákovou Dňa otvorených dverí na Ústavnom súde Slovenskej republiky. Žiaci absolvovali prehliadku priestorov Ústavného súdu SR, ktoré sú inak verejnosti nedostupné – prezreli si krásne nádvorie a pojednávaciu miestnosť, v ktorej sa uskutočňujú verejné zasadnutia senátov. Mali možnosť vyskúšať si aj talár sudcu. Navštívili Sieň nezávislosti, v ktorej prebiehajú neverejné zasadnutia pléna Ústavného súdu SR a kanceláriu predsedníčky Ústavného súdu SR. Zasúťažili si vo vedomostných kvízoch a vyhrali aj nejaké ceny.

          • AMBASÁDORSKÁ ŠKOLA

          • Na základe prihlášky a výberového procesu (z celého Slovenska 26 škôl) sa našej škole podarilo zapojiť do projektu a stať sa účastníkom programu EPAS – Ambasádorská škola Európskeho parlamentu. Znamená to, že počas školského roka sa môžeme s 5-10 zvolenými junior-ambasádormi zaujímavými aktivitami uchádzať o plaketu a následne navštíviť miesta ako Strassburg Brussel. Pani prof. Kováčová – Kolesárová a pán prof. Bělohlávek sa 17. 9. 2018 zúčastnili slávnostného otvorenia 3. ročníka. Mali možnosť vypočuť si diskusie s europoslancami a akademické prednášky, týkajúce sa Európskej únie.

            Svet sa rýchlo mení. Skúsme sa vžiť do roly tých, ktorí rozhodujú a skúsme naprojektovať budúcnosť Európskej únie a Slovenska v nej tak, aby sme my a nasledujúce generácie žili naďalej v pokoji, slobode, bezpečí a v udržateľnom ekonomickom, sociálnom, kultúrnom a ekologickom prostredí! Veríme, že sa staneš aj ty súčasťou tohto projektu a posunieš hranice tvojho vnímania a spoločnosti.

          • POZNÁVACÍ ZÁJAZD - ANGLICKO

          • Vážení rodičia, milí žiaci!
            Dovoľujeme si informovať vás o príprave poznávacieho zájazdu do Anglicka – Južný Devon a Cornwall (Plymouth), ktorý plánujeme zrealizovať v júni šk. roku 2018/2019. Prečo do Plymouth? - Objavíte nádhernú prírodu Devonu a Cornwallu, vydáte sa po stopách anglickej námornej histórie do miest, odkiaľ vyplávali moreplavci Sir Francis Drake, Sir Walter Raleigh alebo Pilgrim Fathers a navštívite najväčšie morské akvárium Spojeného kráľovstva. Čítajte VIAC - kliknite na Anglicko.pdf

        •  Keramický krúžok pre dospelých
          • Keramický krúžok pre dospelých

          • Milí rodičia a priatelia!

            Radi by ste si zhotovili vlastný keramický výrobok pre potešenie seba alebo svojich blízkych? Máte možnosť svoje zručnosti vyskúšať na krúžku keramiky v mesiacoch október – jún 2018/2019 v priestoroch našej školy. Stačí, ak svoj záujem potvrdíte záväznou prihláškou, ktorú nájdete na stránke školy. Krúžok začne svoju činnosť od 5. 10. 2018 (t.j. v piatok) od 16.00 do 17.30 hod. Podmienkou je naplnenie počtu minimálne siedmymi záujemcami.

            Prihláška na keramický krúžok pre dospelých

             

            Meno a priezvisko:...........................................................................................

            Bydlisko:............................................................  číslo mob: ............................

            Záväzne sa prihlasujem na keramický krúžok pre dospelých s činnosťou v mesiacoch október - jún 2018/19. Termín: piatok od 16.00 do 17.30hod.

             

                                                                        podpis:......................................................

             

            Termíny stretnutí:   5.10., 12.10., 19.10., 26.10., 2.11., 9.11., 16.11., 23.11., 30.11.,  7.12., 14.12., 21.12., 11.1., 18.1., 25.1., 8.2., 15.2., 22.2., 15.3., 22.3., 29.3., 5.4., 12.4.,  26.4., 3.5., 10.5., 17.5., 24.5., 14.6., 21.6.

            Za jedno stretnutie je poplatok 5 €/os., stretnutí je spolu 32.

            Vyplnenú prihlášku stačí odovzdať na prvom stretnutí 5. 10. 2018.

            Bude zabezpečená: keramická hlina, glazúry, náradie a pomôcky. Výrobky budú vypaľované v keramickej peci: 1. výpal, po glazovaní aj 2. výpal.

            Na úžitkovú či dekoratívnu keramiku budeme hľadať inšpirácie a zrealizujeme ich spoločne alebo individuálne.

            Na stretnutie s Vami sa teší                           Mgr. Jana Medvecová

          • ...a nový školský rok môže začať :)

          • Nová fasáda školy, vymaľované triedy i telocvičňa, natreté zárubne, vyčistené priestory, vypraté záclony, kde-tu, čo-tu opravené, vymenené, premiestnené, skrátka aj také bolo pomaly, ale isto končiace leto 2018. A nezabudnite - pondelok 03.09.2018 09:00 kultúrne stredisko Jazero (známe ako Malibu), začíname...

          • Oznam školskej jedálne

          • Prihlasovanie stravníkov na obedy v ŠJ na tento šk. rok bude od pondelka 3. 9. 2018. Každý stravník dostane zápisný lístok, ktorý rodičia vypíšu a vrátia čím skôr vedúcej školskej jedálne p. Maximovej. Výdaj stravy v ŠJ začína od utorka 4. 9. 2018.

          • Výsledky EČ MS anglický jazyk B2 - Košický kraj

          • 1. Gymnázium Poštová - 77,7

            2. Súkromné gymnázium Katkin park - 71,2

            3. Gymnázium Javorová,  Sp.N.Ves - 69,9

            4. Súkromné gymnázium, Dneperská 1 - 68,8

            5. Gymnázium Trebišovská 12 - 68,0

            6. Gymnázium Š. Moyzesa, Moldava n/Bodvou - 66,9

            7. Gymnázium Park mládeže - 65,8

            8. Gymnázium Šrobárova - 64,4

            9. Cirkevné gymnázium Š. Mišíka, Sp. N. Ves - 63,1

            10. Gymnázium Alejová - 61,9

            zdroj: http://dataportal.nucem.sk/Dataportal-web/web/vysledky/2018/maturita/index.xhtml

          • Výroba bazového sirupu z fyz-chemického hľadiska

          • Sexta vyrábala bazový sirup

            Niekto môže vidieť za výrobou domáceho sirupu len gazdinku. Niekto iný vidí v procese výroby aj otázky, ktoré riešia práve fyzikálno-chemické zákonitosti. V každom prípade sexta vyrobila hotový produkt v biokvalite, a súčasne riešila exotermický proces, kalorimetriu, vnútorné teplo, pohyb častíc v tepelne zafarbenom prostredí, termostabilitu častíc s  dôrazom na uchovanie ich fyziologických vlastností.

          • Výsledky EČ MS slovenský jazyk - Košický kraj

          • Výsledky EČ zo slovenského jazyka - Košický kraj:

            1. Gymnázium Poštová - 76,4

            2. Súkromné gymnázium Dneperská 1 - 72,7

            3. Evanjelické gymnázium J. A. Komenského - 70,3

            4. Súkromné gymnázium Katkin park - 70,2

            5. Gymnázium Šrobárova - 68,8

            6. Gymnázium Krompachy - 68,7

            7. Cirkevné gymnázium Š. Mišíka, Sp. N. Ves - 68,6

            8. Gymnázium P. J. Šafárika - Sp. N. Ves - 67,6

            9. Gymnázium sv. Edity Steinovej, Gymnázium Park mládeže - 67,4

            10. Gymnázium Trebišovská 12, Gymnázium Školská Sp. N. Ves - 66,4

            zdroj: http://dataportal.nucem.sk/Dataportal-web/web/vysledky/2018/maturita/index.xhtml

             

          • Máme aj mimoškolské úspechy!

          • Teší nás, ak sú naši žiaci úspešní v škole, ale sme nadšení, ak bodujú aj mimo nej. Ak sa svojej záľube venujú s takým nasadením, že vyčnievajú nad ostatných. Žiak našej Kvarty Ondrej Varga sa v piatok 18. mája zúčastnil majstrovstiev Slovenska v street dance a hip hope, odkiaľ si odniesol skvelý titul Vicemajster SR. Blahoželáme a tešíme sa spolu s ním!

          • Naše septimánky to dali


          • Lujza Bodnárová, Baška Vargová a Nasťa Zaytseva svojim motivačným listom, dobrovoľníckou prácou v rámci Recykláčika a svojimi študijnými výsledkami presvedčili odbornú komisiu a boli vybrané na Letnú školu chemického inžinierstva, ktorá sa uskutoční 25.-29. 6. 2018 v Bratislave, Organizátorom je Ústav chemického a environmentálneho inžinierstva STU Bratislava.

            Letná škola je vzdelávaco-informačný kurz pre študentov stredných škôl o prírodovednom a technickom vzdelávaní, náplni a metodike výskumnej činnosti v oblasti prieniku prírodných a technických vied s prácou vo výskumných laboratóriách ústavu, finančne podporovaný Slovenskou spoločnosťou chemického inžinierstva a SLOVNAFT, a.s. Program Letnej školy: 

            Cyklus prednášok

            Prírodné vedy a inžinierstvo, vzdelávanie, veda, výskum

            • Chemické inžinierstvo, prečo nie? - prof. Ľ. Jelemenský
            • Reaktory okolo nás - prof. Ľ. Jelemenský
            • Fyzika a chémia priemyselného reaktora - Ing. M. Variny

            Obnoviteľné zdroje energie, čistenie odpadových vôd

            • Technológie na využitie obnoviteľných zdrojov energie - prof. Ľ. Jelemenský
            • Ochrana životného prostredia v SR - prof. J. Derco

            Exkurzia - prof. M. Drtil

            Čistiareň odpadových vôd Hamuliakovo a Vodné dielo Gabčíkovo

            Bioinžinierstvo a biotechnológia

            • Bunka ako výrobné zariadenie - Ing. V. Illeová
            • Laboratórne a priemyselné bioreaktory - Ing. M. Gramblička
            • Návrh priemyselného fermentora - doc. P. Ačai

            Laboratórne práce

            Účastník absolvuje v troch predpoludniach šesť inštruktážnych laboratórnych prác vo výskumných laboratóriách ústavu v spolupráci s doktorandmi, s garanciou vedúcich výskumných skupín. Z vybranej laboratórnej práce účastník v spolupráci s učiteľmi a doktorandmi vypracuje a prednesie prezentáciu.

            1. Respirometrické merania a rozložitelnost organického substrátu
            2. Anaeróbny rozklad organických materiálov
            3. Delenie kvapalných zmesí rektifikáciou
            4. Extrakcia kvapalných homogénnych zmesí
            5. Membránová extrakcia
            6. Termochemický rozklad biomasy – drevnej štiepky
            7. Iónová výmena pri čistení odpadových vôd
            8. Oscilačné správanie chemických reaktorov
            9. Reverzná osmóza a nanofiltrácia
            10. Spektrofotometrické stanovenie koncentrácie proteínov v UV oblasti
            11. Chromatografia
            12. Stanovenie enzýmovej aktivity
          • Výsledok prijímacích skúšok na Súkromné gymnázium zo dňa 17.05.2018

          • Milí  študenti, absolventi dnešných náročných prijímacích skúšok  z MAT a SJL, oznamujeme Vám, že žiaci s kódom, ktoré sú uvedené nižšie sú prijatí.  Písomné Rozhodnutie o prijatí bude doručené poštou Vašim rodičom v najbližších dňoch.

            BY72U - KU04Y - MY11E - RY77O - SA03O